Na Rokycansku spadlo malé letadlo, dva lidé zemřeli

Osek (Rokycansko) – Při pádu malého sportovního letadla na Rokycansku dnes dopoledne zahynuli dva lidé. Stroj spadl do remízku mezi obcemi Osek, Volduchy a Díly. Dva muži, kteří byli na palubě, na místě zemřeli. Informovali o tom mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková a hasiči. Za posledních několik týdnů se jedná již o čtvrtou leteckou nehodu, při které zemřeli lidé. Příčinu smrti obou mužů určí nařízená soudní pitva. Okolnosti a příčiny havárie spolu s policisty zjišťují také specialisté na vyšetřování leteckých nehod.

Pilot letadla podle záchranářů zemřel na místě. „Zranění byla neslučitelná se životem,“ uvedla Lenka Ptáčková. Podle mluvčí hasičů záchranáři spadlý stroj v poli hledali s pomocí vrtulníku, který je shora naváděl. Bližší podrobnosti zatím neměla ani policie. Její rokycanská mluvčí Jana Tomková pouze pád letadla potvrdila. „Policie právě míří na místo,“ doplnila.

Podle rokycanské policejní mluvčí Jany Tomkové se stroj zřítil nedlouho po vzletu z rokycanského letiště. „Let dotyčného letadla byl výcvikový, jednalo se o leteckou školu. Osádku letadla tvořili instruktor a žák,“ uvedla. Nehoda si vyžádala život pětačtyřicetiletého instruktora a žáka – cizince, jehož kompletní osobní údaje policie zjišťuje. Jelikož letadlo spadlo na odlehlé místo, žádné další osoby neohrozilo ani nebyly vyčísleny jiné škody.

Stroj, který patří podle nápisů na směrovém kormidle plzeňské letecké škole Tom Air, dopadl ze zatím neznámých příčin do lesního remízku na pomezí rozlehlého kukuřičného a řepkového pole. Jiří Suttner, který je na internetových stránkách letecké školy uveden jako kontaktní osoba pro zájemce o letecký výcvik, sponzory a reklamní činnost, se k události nechtěl nijak vyjadřovat. „Nejsem k tomu kompetentní, nejsem majitel školy,“ řekl. Na webu je uveden jako pilot školy a majitel internetových stránek.

V Česku je to v krátké době další tragická nehoda při pádu malého letadla. Minulý týden se v Brně-Medlánkách zřítilo ultralehké sportovní letadlo, v němž zahynul bývalý hokejový reprezentant Jaroslav Jiřík (71), první Čech, který hrál v NHL. Začátkem června zase v Syrovicích na Brněnsku spadlo asi z dvacetimetrové výšky na pole rogalo. Jeho pilot na místě zemřel.

Po pádech svých strojů umírali také paraglidisté. Koncem června u Velešína na Českokrumlovsku nehodu nepřežil pilot, jehož selhání zřejmě neštěstí způsobilo. Za tři týdny později zahynul paraglidista na Černé hoře u Janských Lázní. Příčinou jeho pádu byl asi prudký klesavý proud vzduchu.

Telefonát Antonína Šimůnka (zdroj: ČT24)