Ve Vratislavicích hořelo, požár způsobil žhář

Liberec – Pondělní požár budovy bývalé stáčírny kyselky v liberecké části Vratislavice nad Nisou způsobil žhář. Informovala o tom mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. Oheň odpoledne poničil věž a střechu nevyužívané budovy. Nezpůsobil ale závažné škody a celá událost se obešla bez zranění. Vratislavická kyselka se už několik let nevyrábí. Donedávna byl podnik v konkurzu.

Požár byl poměrně pozdě zpozorován a podle vyšetřovatele hořelo už nejméně hodinu předtím, než se o něm dozvěděli hasiči. Hořet začalo v podkrovním archivu, kde se skladovaly tiskopisy. Odhadovaná škoda je 500 tisíc korun. „Na místo reagoval pozitivně i speciálně vycvičený pes k vyhledávání akcelerantů hoření,“ uvedl vyšetřovatel Jan Mandl a doplnil, že odebrané chemické stopy byly odeslány na expertizu.

K požáru původně vyjelo sedm jednotek, část se ale do hašení zapojit nemusela. Podle hasičů začalo ve stáčírně hořet krátce po půl čtvrté odpoledne a kolem 18. hodiny už jednotky začaly z místa odjíždět.

Historie zdejší kyselky sahá až k roku 1862, kdy byl objeven pramen pojmenovaný Rudolf. O 32 let později byl uznán jako léčivý a ve Vratislavicích vyrostly městské lázně. Zájem o léčebné kúry byl ale malý, a tak se objekty změnily v průmyslovou stáčírnu. Společnost Vratislavická kyselka Liberec zastavila kvůli nedostatku financí výrobu v roce 2008. Od léta následujícího roku byla v konkurzu. Krajský soud v Liberci ho zastavil letos v červnu s tím, že je její majetek pro uspokojení dlužníků zcela nepostačující.