Řada nájezdů na D1 je nebezpečných

Vysočina – Špatný rozhled, nedostatečné značení, krátké nebo žádné připojovací pruhy. Nebezpečné nájezdy a sjezdy dálnice D1 objevily policejní kontroly na Vysočině. Některé nedostatky správce silnice odstranil, řada z nich ale na nápravu stále čeká.

Sjezd na 112. kilometru dálnice D1 u Jihlavy označují policisté za nebezpečný. Řidič tu musí sledovat hned čtyři pruhy najednou. V květnu se tu stala vážná dopravní nehoda, při níž zemřel motorkář. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tady snížilo nejvyšší povolenou rychlost, přibylo i značení v pruzích. Zvýrazněné vodorovné značení, kde při sjíždění z dálnice lze bezpečně zastavit, tu ale stále chybí. „Chybí doporučený bezpečností zdrsňující povrch, měl by být hotový do konce srpna,“ řekla ředitelka ŘSD Jihlava Marie Tesařová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Na nájezdu na jihlavský obchvat a dálniční přivaděč je rozpor mezi svislým a vodorovným značením. Podle dopravní značky „dej přednost v jízdě“ řidič vjíždí do jízdního pruhu. Značení na silnici ale vypadá, jako by šlo o pruh připojovací. Dle slov policejní mluvčí Dany Čírtkové na to policisté správce komunikace již několikrát upozorňovali.

A do třetice křižovatka nad Pelhřimovem. Tady si řidiči stěžují, že nevidí do zatáčky při výjezdu na hlavní tah. Podle Marie Tesařové z ŘSD je ale výhled pro bezpečné zařazení dostačující. Nedostatky zjistili policisté i u dalších nájezdů. Připojovací pruhy jsou krátké nebo úplně chybí. Změnit by se to mělo až při generální opravě dálnice D1.