Polský paraglidista zemřel, protože létal za silného větru

Černá hora – Za nedělní tragickou nehodou polského paraglidisty na Černé hoře v Krkonoších podle všeho stojí přecenění vlastních schopností. Do vzduchu se vydal, přestože byly hlášeny silné poryvy větru. Podobné události se tam ale dějí jen výjimečně. A to navzdory tomu, že mezi vyznavači padákového létání je tato oblast jednou z nejvyhledávanějších v zemi a Česko patří mezi paraglidingové velmoci.

Oficiálních paraglidových startovišť je v Krkonoších celkem sedm, Černá hora však patří mezi ty nejnavštěvovanější. Za příznivého počasí odtud během jednoho dne odstartují i stovky padákových kluzáků.

Uplynulý víkend ale přinesl hned dvě nehody. V sobotu se tu krátce po startu srazil paraglidista s rogalem. Pád z výšky asi 60 metrů do lokality nedaleko Zrcadlového potoka oba přežili a se zraněními skončili v nemocnicích. 

Hůř dopadl o den později polský letec. Záchranáře přivolali polští paraglidisté s tím, že jim kolega za letu zmizel z dohledu. „Měli podezření na možný pád, ale nevěděli, kam mohl jejich kamarád dopadnout,“ uvedl zástupce náčelníka krkonošské horské služby Pavel Jirsa. Zraněného muže nakonec v lese nalezl vrtulník. „Zranění byla tak vážná, že po nějaké době musel lékař konstatovat smrt,“ dodal Jirsa. 

Polák létal i přes silné poryvy větru 

Podle instruktora paraglidingu Miroslava Fejta polský letec o víkendu se svým životem hazardoval zbytečně, na neděli byl totiž hlášen velmi silný vítr s poryvy. „Jestliže přijdu na kopec, kde běžně startuje sto až dvě stě padáků za odpoledne, a nikdo tam není, tak je něco v nepořádku,“ upozornil Fejt.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24

I přes smolný víkend na Černé hoře patří paragliding stále k těm relativně bezpečným sportům. Nedělní nehoda byla po dlouhé době první u nás, která skončila tragicky. V České republice má paraglidovou licenci asi tři a půl tisíce pilotů. Od začátku letošního roku tu ale došlo pouze k sedmi nehodám.

Horská služba přesto pravidelně upozorňuje, že paraglidisté by měli dbát všech zásad bezpečnosti a s nebezpečnými proudy větru v horách počítat. „V Krkonoších jsou povětrnostní podmínky velice zrádné, nad svahy a údolími se objevují nárazové stoupavé a klesavé proudy vzduchu,“ uzavřel záchranář Jirsa.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)