Ulrichova socha opustila náměstí Svobody

Hradec Králové - Kontroverzní pomník exstarosty Františka Ulricha, který stál od loňského listopadu na náměstí Svobody v Hradci Králové, v pondělí odpoledne město nechalo dočasně přemístit do areálu technických služeb. Město chce nyní s autorem sochy Stanislavem Hanzíkem jednat o reklamaci díla. Novinářům to řekl náměstek primátora Josef Krofta.

„Původně bylo ve hře přemístění sochy na jiné místo ve městě. Podle odborníků i značné části veřejnosti však vykazuje socha tak slabou výtvarnou a řemeslnou kvalitu, že by ani navrhované varianty přemístění tento problém nevyřešily,“ uvedl Krofta. Dodal, že město odstraní také sluneční hodiny a na místě pomníku zůstane jen betonová plocha, na které bude na konci července umístěna některá ze soch vytvořených na sochařském symposiu v Hořicích.

O tom, že socha, za kterou město s úpravou náměstí zaplatilo 3,5 milionu korun, se vrátí autorovi, rozhodli zastupitelé na svém zasedání na konci června, kdy pro hlasovalo 21 zastupitelů z přítomných 36. Hradecká radnice usilovala o postavení Ulrichova pomníku od roku 2002, v soutěži tehdy vyhrál kontroverzní projekt, který zachycoval Ulricha sedícího za psacím stolem. Socha měla být umístěna na Ulrichově náměstí na vysokém sloupu, lidé by ji sledovali z trojice dalekohledů. Návrh však zamítli památkáři, kteří tvrdili, že pomník by narušil architektonicky ucelený prostor náměstí.

František Ulrich stál v čele radnice v letech 1895 až 1929, město za jeho éry získalo například železniční a silniční spojení a regulaci řek Labe a Orlice. Do města také pozval významné architekty Jana Kotěru a Josefa Gočára. Hradci se v té době začalo říkat salon republiky.