Na Ptačím potoce se loupe kůra, starosta Modravy okraden

Modrava - Odkorňovat stromy na stojato začali dnes lesní dělníci v šumavské lokalitě Ptačí potok u Modravy. Stejnou metodu boje proti kůrovci zvolilo vedení parku v minulých týdnech již v lokalitě Smrčina. Na místě jsou i přes drobný déšť ekologičtí aktivisté, kteří ho už od pátku blokují před kácením uvedených stromů. Proti dnešní práci dělníků ale nezasahují. Situace se přesto vyostřuje. V noci na dnešek někdo ukradl z auta starosty Modravy Antonína Schuberta důležité dokumenty o národním parku a počítač. Informovala o tom TV Prima. Škoda je asi 50 000 Kč. Aktivistům také někdo již několik dní ničí auta.

Podle Schuberta šlo o cílovou, účelovou krádež, protože toho dne se v okolí nestalo nic podobného. „Dokumenty se týkají jednak stávající situace a jednak hodnocení dvacetiletého stavu Národního parku Šumava. Jsou to dokumenty, jejichž obsah se snažíme nějakým způsobem co nejdéle utajit,“ řekl Schubert. Tyto informace měly být v budoucnu rozeslány všem státním i evropským orgánům včetně Evropské komise a před zveřejněním se neměly dostat do rukou nikomu, kdo by je účelově použil proti šumavským obcím.

Hlídky aktivistů celý den v dešti sledovaly dělníky v korunách stromů. „Protože proti tomuto způsobu v podstatě nic nemáme, nebudeme ho blokovat,“ řekl přírodovědec Mojmír Vlašín. Účastníci blokády ale upozorňují na to, že se odkorňují i stromy, u kterých to postrádá smysl, jsou podle nich zdravé nebo se z nich kůrovec už vyrojil. Považují to navíc za plýtvání finančními prostředky.

Mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek potvrdil, že v lokalitě jsou dnes na odkorňování tři pracovníci. „Jsou to shodou okolností lidé z firmy, kterou nám doporučilo Hnutí Duha,“ řekl ČTK mluvčí. Nicméně zopakoval dřívější tvrzení parku, že ještě do konce tohoto týdne se budou na Ptačím potoce kůrovcem napadené stromy i kácet. S odkorňováním některých stromů stojících na rašelině se podle něj od počátku počítalo.

Nápis protestující proti přítomnosti aktivistů na domě v Modravě.
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Kácení stromů na Ptačím potoce považují aktivisté za nelegální. V úterý ráno na místo dorazili těžaři. Pracovali však v sousedním lese, kde se podle ekologů může zasahovat, aktivisté proto odvolali nejvyšší pohotovost. Ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský v úterý řekl, že chtějí v uvedené lokalitě začít neodkladně těžit. Neupřesnil ale, jak z Ptačího potoka aktivisty dostanou.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha Správa Národního parku Šumava nemá ke kácení udělenou výjimku k použití technologií, které narušují strukturu a funkci ekosystému, a nemá zpracovaný vliv na lokalitu Natura 2000. Podle právního rozboru, který si nechali udělat správci parku u advokátní kanceláře zaměřující se na problematiku životního prostředí, ale prý „naturové“ hodnocení v tomto případě nepotřebuje.

Českým ekologům se dostalo podpory od jejich slovenských kolegů sdružených v síti Ekofórum. Připojují se k výzvě Hnutí Duha a upozorňují správu parku, že nelegální těžba může mít vážné důsledky pro vzácné pralesy Národního parku Šumava. Slovenští aktivisté připomněli, že podobná kampaň se v minulosti vedla i na Slovensku kvůli těžbě kalamitního dřeva v chráněných lokalitách Vysokých Tater.

Juraj Lukáč, sdružení Vlk:

„Česká i polská veřejnost se postavila v podobné situaci na ochranu vzácného území Tiché a Kôprové doliny. I díky nim se příroda v Tiché dolině po kalamitě přirozeně obnovila a na tomto území roste vzácný tatranský prales.“

Zatím je podle ekologů poražena asi stovka kmenů, mezi nimi i některé zdravé bez kůrovce. Ekologové hodlají na místě zůstat tak dlouho, dokud správa parku od kácení v lokalitě neupustí nebo dokud ho nezastaví policie či Česká inspekce životního prostředí. Na obě instituce se obrátili.

Park v pondělí oznámil, že tlaku aktivistů neustoupí a že dřevorubci se na Ptačí potok určitě vrátí. V místě je třeba pokácet kolem 3 000 stromů napadených kůrovcem. Pokud nebudou pokáceny, kůrovec z nich vyletí a zničí mnohem víc stromů.