Jihočeský kraj zahájil prověrku železničních přejezdů

České Budějovice – V jižních Čechách se kontrolují všechny železniční přejezdy. Kraj si vyžádal prověrku jejich stavu a také průzkum, jestli je na vlaky ze silnic vidět. Kontroly mají trvat do konce příštího týdne, hejtmanství tak reaguje na nárůst počtu nehod v kraji. Prověřena by měla být více než tisícovka přejezdů.

Policisté v Jihočeském kraji od začátku roku evidují celkem 20 případů, při kterých se na železničním přejezdu srazilo vozidlo s projíždějícím vlakem. Během nehod zatím zahynuli tři lidé a jeden člověk byla těžce zraněn. Jedná se přitom o nejhorší statistiku za poslední čtyři roky. „Tragických nehod přibývá stále více a více,“ potvrdil Zdeněk Žemlička ze společnosti JIKORD, která v jižních Čechách koordinuje dopravu.

Častými místy střetů v kraji jsou zejména přejezdy u Kamenného Újezdu a ve Včelné na Českobudějovicku, nehody se ale v nedávné době staly také v Horusicích nedaleko Veselí nad Lužnicí a Táboře. Podle starostů i policistů je přitom hlavní příčinou nehod zbytečná neukázněnost řidičů.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Vedení kraje se však obává, že za zvýšeným počtem nehod je rovněž špatná viditelnost na přejezdech. „Na mnoha místech jsou velmi omezené rozhledové poměry,“ přiznal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola. Hejtmanství proto přistoupilo k mimořádným kontrolám, kdy každý z více než tisíce přejezdů v kraji detailně prověří správci komunikací a dopravci.

Do terénu spolu s nimi vyrazili železničáři, kteří podél kolejí a u přejezdů začali sekat vzrostlé porosty. Pomáhat jim budou silničáři. Ti zase prořežou křoví zakrývající dopravní značky nebo bránící řidičům ve výhledu na trať. Podle náměstka hejtmana Martina Kuby je právě tento úkol hlavní prioritou ke zvýšení bezpečnosti na přejezdech.

Ilustrační foto
Zdroj: ČT24