Žena z Frýdecko-Místecka se nakazila vzácnou tularémií

Ostrava - Tularémií neboli zaječí nemocí se nakazila žena z Frýdecko-Místecka. Vzácnou infekci, která se projevuje vysokými horečkami a bolestivými záněty, na ni přeneslo nejspíš klíště. Jeden z posledních známých případů tularémie u člověka se stal v březnu. Manželé na Jindřichohradecku se nakazili poté, co si domů odnesli mrtvého zajíce nalezeného u cesty. Lidé by tak neměli vůbec manipulovat s mrtvými zvířaty. Stoprocentně se však nákaze zabránit nedá. Bakterie se totiž může přenášet i prachem kontaminovým zvířecími exkrementy.

Na začátku května sbírala žena na své chatě u Vratimova dřevo a kouslo ji klíště. Manžel jí ho pomohl vytáhnout, o pár dní později však žena skončila v nemocnici. „Měla jsem horečku, lomcovala se mnou zimnice. Na hrudi jsem měla flek, který se mi zvětšoval. Manžel zavolal pohotovost,“ vypráví pacientka. Lékaři ji nakonec diagnostikovali tularémii. Ta se šíří hlavně mezi zajíci a hlodavci prostřednictvím klíšťat. Mezi lidmi je nepřenosná. Na severní Moravě je přitom nemoc značně neobvyklá. „Tularémie je typickou nemocí jižní Moravy, Plzeňska nebo Pobaltí,“ uvedl přednosta Kliniky infekčního lékařství FNO Luděk Rožnovský.

Reportáž Radka Wiglasze (zdroj: ČT24)

Doktoři ale zatím stoprocentně neví, jestli příčinou nemoci bylo skutečně klíště. Těm se letos výjimečně daří, pomohlo jim hlavně teplé a vlhké jaro. Lékaři proto lidem doporučují, aby se proti nim očkovali. Proti tularémii se kvůli její vzácnosti na našem území nevakcinuje. „Průběh onemocnění není tak závažný a většina pacientů je vyléčena bez následků,“ dodal Rožnovský.