Rašelinový pavilon se bourat nebude

Karlovy Vary - Na záchraně rašelinového pavilonu u budovy Císařských lázní se dohodla karlovarská radnice s krajským úřadem. Podle původního návrhu rekonstrukce lázní se měl pavilon zbourat, kraj a město se ale shodlo na spolupráci při úpravě projektu. Rozhodující je ale čas, projekt musí být kvůli žádosti o dotaci hotový do podzimu.

Vedení města a kraje se před časem dostala do sporu, když primátorův náměstek Jiří Klsák přišel s požadavkem, aby se pavilon při rekonstrukci zachoval, protože i on má historickou hodnotu.

„Dohodli jsme se, že se zpracuje harmonogram úprav projektu tak, aby zůstal pavilon zachován. Město na tom bude spolupracovat a pokusí se maximálně zkrátit všechny lhůty, které budou pro změnu projektu nutné,“ informoval karlovarský hejtman Josef Novotný. Vše se musí stihnout v co nejkratším čase, protože na podzim se kraj chce přihlásit s žádostí o dotaci do Integrovaného operačního programu ministerstva kultury a stavební povolení k upravenému projektu musí být hotové do února.

Rašelinový pavilon na dobové kresbě
Zdroj: ČT24

Podle Klsáka je dobře, že se město s krajem dohodlo. „Rašelinový pavilon je součástí památky, je jakýmsi jeho srdcem, kde se dříve připravovala rašelina, aby Císařské lázně vůbec mohly fungovat,“ řekl Klsák. „Pevně věřím, že jsme překonali rozpory, které vznikly zřejmě i nedorozuměním, a jsme na dobré cestě k další spolupráci, aby na tom vydělala sama památka,“ dodal.

Jak by se pavilon po rekonstrukci mohl využít, ale zatím také není jasné. Tím, že se změní projekt, bude nutné najít pro něj i vhodné využití. Klsák podotkl, že by tam mohlo být infocentrum, expozice lázeňství a podobně. „Na tom se ještě musíme domluvit, ale zároveň se musíme dohodnout rychle, aby na tom mohli začít pracovat projektanti,“ řekl Klsák.

Záchrana pavilonu si ale vyžádá vyšší náklady. Podle Novotného zhruba 40 milionů korun. „Náměstek Klsák slíbil, že se pokusí prosadit navýšení příspěvku města,“ uvedl Novotný. „Město se na rekonstrukci bude podílet 100 miliony, které už slíbilo předcházející zastupitelstvo. O možném dalším navýšení, které si úpravy projektu vyžádají, budeme teprve jednat,“ upřesnil Klsák.

Celkové náklady na rekonstrukci Císařských lázní, postavených na konci 19. století, mají dosáhnout zhruba 800 až 900 milionů korun. Financování projektu bude z Integrovaného operačního programu Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví i z Regionálního operačního programu. Přispějí ale i kraj a město ze svých rozpočtů.