Milionové dluhy fulneckých lesů muselo hasit město

Fulnek - Vedení radnice ve Fulneku podalo trestní oznámení na bývalého vedoucího tamního podniku Městské lesy Jana Pjentaka. Podle kontrolní zprávy dlužila městská organizace na fakturách, pojištění a dani z přidané hodnoty téměř 6 milionů korun. Město raději kvůli hrozícím žalobám firmě poskytlo mimořádný příspěvek. O kontrolní zprávě budou na počátku září jednat zastupitelé.

První problémy se v příspěvkové organizaci Městské lesy Fulnek objevily už v listopadu minulého roku. Tehdy nástupce bývalého vedoucího hlásil novému vedení města, že společnost má závazky 5,6 milionů, na jejichž zaplacení ale nemá žádné peníze. „Jednalo se mimo jiné o nezaplacení DPH, sociální, zdravotní pojištění,“ uvedla starostka města Jana Mocová. 

Radní do firmy poslali kontrolu, která se zabývala hospodařením lesů za roky 2009 a 2010. Podle kontrolora Josefa Šindeláře bylo účetnictví organizace v katastrofálním stavu. „Neexistovaly zde zásadní vnitřní předpisy s cílem ekonomického a efektivního hospodaření, nebylo ani vedeno skladové hospodářství,“ prohlásil.

Hloubková kontrola probíhala ve fulneckých lesích od počátku roku do konce pololetí. Na jejím základě se rozhodlo vedení města podat trestní oznámení především na bývalého vedoucího organizace Jana Pjentaka. Ten se ale k případu odmítá vyjadřovat, dokud prý nebudou jeho údajná pochybení vyšetřena. Policie přitom v kauze už jedno trestní oznámení šetří. Před měsícem ho podal předseda finančního výboru zastupitelstva Jan Mariánek.

Bývalé vedení města se brání s tím, že problémy v hospodaření lesnického podniku nejsou tak vážné. Problémy tam samozřejmě byly, ale ne toho rázu, jak jsou nyní prezentovány, tvrdí bývalý starosta Jiří Dener.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

Organizaci však reálně hrozily soudy a vysoké penále od věřitelů. Zastupitelé tudíž museli městskou firmu zachránit mimořádným příspěvkem. „V současné době jsou veškeré závazky vůči věřitelům splaceny,“ potvrdil vedoucí podniku Jiří Macíček, zároveň však dodal, že Městské lesy budou muset dlužných 5,6 milionu Fulneku vrátit.