Vodáci hazardují na rozbouřených jezech

Radošov – Neukázněné vodáky od hazardování na rizikových úsecích řek neodradilo ani varování meteorologů. Desítky z nich dnes při vysoké vodě sjížděli nebezpečný jez v Radošově na Karlovarsku, kde se již dříve několik vodáků utopilo. Jedna skupina přitom dokonce měla v lodi dítě bez vesty. Správci Ohře, která tudy protéká, proto plánují, že jez přestaví. Brání jim v tom ale nedostatek financí.

Poté, co dešťové přívaly zvedly hladinu Ohře, představuje jez v Radošově největší nebezpečí od začátku prázdnin. Podle pamětníků se pod jezem utopilo více než patnáct vodáků, přičemž dalších více než padesát museli vylovit hasiči. A i oni se při záchraně dostávají do problémů.

Vodáky před hazardováním varují kříže, pomníčky i výstražné cedule. Do rozbouřené vody se ale i přesto dnes pustilo několik lidí. Podle vodácké instruktorky Hany Červenkové je takové chování naprosto nezodpovědné, ani fyzická zdatnost totiž hazardérům nepomůže.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Vodohospodáři by rádi radošovský jez přestavěli podobně jako kdysi nebezpečný splav v Karlových Varech, desítky milionů korun na stavební úpravy však nemají. Ty by podle ředitele Povodí Ohře mohli získat nejdříve za dva roky.

Na jez tak alespoň provizorně namontují různá oka a madla, která mohou topícím se vodákům pomoct dostat se z vody. Karlovarští hasiči poté ještě plánují natáhnout před jez bójky na laně. Při nebezpečném stavu vody by se tak mělo fyzicky zabránit vjezdu na jez.