V Petrově boudě v Krkonoších hořelo

Špindlerův Mlýn - Památkově chráněná Petrova bouda v Krkonoších dnes hořela. Začínající požár v opuštěné horské chatě jen náhodou objevil majitel, který se tu měl sejít s památkáři a dohodnout s nimi další postup při záchraně zdevastované stavby.

Když majitel oheň objevil, začínal už prohořívat nosnými trámy. Svépomocí se ho uhasit nepodařilo, nakonec museli zasáhnout hasiči.

Dveře a okna horského hotelu nechal vlastník před časem zabednit. I přes toto zajištění opuštěná bouda na odlehlém místě stále láká vandaly, bezdomovce a narkomany. Naposledy sem kvůli nim museli policisté vyjíždět minulý týden.

Reportáž Václava Svobody (zdroj: ČT24)

Bouda nad Špindlerovým Mlýnem je pod památkovou ochranou. Je příkladem jendinečné moderní architektury, historicky cenné je i vnitřní dřevěné vybavení, o které se postarali krkonošští řezbáři. V zakonzervovaném stavu chátrá už několik let. V zimě začali památkáři na majitele tlačit, aby unikátní budovu zachránil. „Na dnešek jsme měli naplánován kontrolní den s dámami z památkové péče z Vrchlabí,“ řekl zástupce majitele Karel Janda.

Vlastník plánuje Petrovku rekonstruovat a znovu otevřít turistům. Během čtrnácti dnů by se mělo začít s vyklízením a následnou opravou střechy.