Ředitel olomoucké nemocnice čeká, zda půjde před soud

Olomouc - Protikorupční policisté navrhli obžalovat ředitele Fakultní nemocnice v Olomouci Radomíra Maráčka. Ten je obviněn ze tří trestných činů kvůli veřejným zakázkám. Jeho obhájce naopak podal návrh na zastavení trestního stíhání. Zda půjde ředitel nemocnice před soud, teď rozhodne státní zástupce. Za Radomíra Maráčka se hned v únoru, kdy kauza propukla, postavilo vedení fakultní nemocnice. Ve svém prohlášení uvedlo, že naopak ekonomiku nemocnice stabilizoval.

Podle policistů se ředitel provinil tím, že u milionových zakázek nevyzval zájemce k podání nabídek s tím, že jde pouze o modernizaci. Zákon údajně obešel i při uzavírání smluv na audity a poradenství. Také měl sjednávat pro nemocnici nevýhodné smlouvy na pronájem automobilů. „Celkovým svým jednáním měl způsobit škodu ve výši téměř 10 milionů korun,“ uvedl tiskový mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek. „Obdržel jsem spisový materiál s návrhem na podání obžaloby na ředitele FN Olomouc. Jedná se o záležitosti týkající se výběrových řízení,“ potvrdil olomoucký krajský státní zástupce Karel Studený.

Reportáž Moniky Bezuchové (zdroj: ČT24)

Ředitel nemocnice Radomír Maráček je v těchto dnech v zahraničí. „Ředitel odvolaný není, je teď na neplaceném volnu. Chod nemocnice řídí náměstek léčebné péče,“ řekl tiskový mluvčí Fakultní nemocnice Olomouc Egon Havrlant. Ředitel Maráček jakékoli pochybení odmítá a tvrdí, že za dobu jeho působení se nemocnice pohybovala v kladných číslech. Advokát Radomíra Maráčka zatím nechtěl prozradit, jak budou ve věci postupovat. Nejdříve se chtěl poradit s klientem. Koncem června ale podal státnímu zástupci návrh na zastavení trestního stíhání. Podle něj bylo vyšetřování Radomíra Maráčka zaměřeno na věci, které s jeho činností nesouvisely. „V této věci musím spis teprve nastudovat a do měsíce rozhodnu,“ vyjádřil se státní zástupce Karel Studený.