Vladislav Burian: zanícený letecký historik

České Budějovice – Archeolog a letecký historik Vladislav Burian za poslední dvě desetiletí vykopal s přáteli hned tři cenné poklady. Založil také klub historie letectví, který mapuje osudy československých válečných letců a stará se i o jejich hroby v Evropě. Společně za to získali od ministerstva obrany medaili.

Novobystřický gotický kostel svatého Petra a Pavla skrýval hned dva poklady. Ve zdech byla schránka s mumifikovaným srdcem Adama Pavla Slavaty. V základech archeolog odkryl jednu z nejstarších církevních staveb na jihu Čech, románskou rotundu. „Mělo by se jednat o největší kruhovou románskou centrálu v Čechách a také ve střední Evropě. Její vnitřní průměr je třináct a půl metru,“ uvádí archeolog Vladislav Burian. 

Místem dalšího unikátního nálezu je obec Otín na Jindřichohradecku. Tady v sedmimetrové hloubce ležely části za války sestřelené německé stíhačky Focke Wulf. „Toto je část z podvozku letadla Focke Wulf,“ ukazuje Vladislav Burian. „Je to patrně jediné letadlo v Česku, které se dochovalo z jedné z největších bitev,“ dodává ředitel Muzea Jindřichohradecka Jaroslav Pikal. 

U obou akcí byl právě jindřichohradecký archeolog. Dvaadvacet let zkoumá historicky významné lokality. Stejnou dobu se věnuje i letectví. Založil aviatický klub. „Zaměřujeme se na dokumentaci osudů a hrobů našich válečných letců, kteří zahynuli za druhé světové války,“ říká předseda Klubu historie letectví Jindřichův Hradec Vladislav Burian. 

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Se členy klubu během patnácti expedic projel celou Evropu. Zmapoval všechny hroby válečných letců. V knize, kterou vydal, píše, že většina z nich je zachovalá. Žádný náhrobek není zničený. Jen okolí některých museli členové výpravy upravit. „Ne všechny hroby, které jsme našli, jsou v dobrém stavu,“ přiznává člen Klubu historie letectví Dan Branda. 

Archeolog se podílel také na úpravě jednoho z největších britských památníků nedaleko Doveru. Přesvědčil jeho autora Gordona Newtona, aby upravil jména našich letců. I přes výhrady českého velvyslanectví, autor přání skutečně vyslyšel. „Zeptali jsme se ho, zda mu nebude vadit, když ta jména opravíme. On nám slíbil, že když na památník domalujeme, co tam chybí, tak on to dotesá,“ uvádí Vladislav Burian. 

Historik stál i u zrodu leteckého muzea v Deštné, které patří k jediným svého druhu na jihu Čech. Zaměřuje se detailně právě na osudy válečných letců. „Vytvořili jsme pietní místnost, kde máme jediní v ČR vystaveny v malých skleničkách prsti z hrobů všech našich letců,“ uzavírá Vladislav Burian.

Od 80. let byl Vladislav Burian také v úzkém kontaktu s letci, kteří působili právě v britské RAF. Scházel se s nimi v Praze, s mnohými z nich se spřátelil. Proto také v 90. letech zorganizoval jejich první setkání na jihu Čech.

Vladislav Burian už nyní se svými přáteli připravuje v pořadí osmnácté setkání válečných letců. Uskuteční se na konci srpna v Jindřichově Hradci.