Jihlavská zoo se rozroste

Jihlava (Vysočina) – Jihlavská zoologická zahrada se dočká rozšíření za 100 milionů korun, úpravu zaplatí evropské fondy. Už teď se ale může zahrada pyšnit novými přírůstky šelem i plazů. Zoologická zahrada leží v malebném údolí řeky Jihlávky, založena byla v roce 1957 a stala se jednou z prvních zoo bez mříží v ČR. Je domovem pro více než 150 druhů exotických zvířat, včetně druhů ohrožených vyhubením. Zoo se specializuje na chov kočkovitých šelem, opic a plazů.

Čtrnáct mláďat hroznýšovce psohlavého. V zajetí se rodí jen vzácně – v jihlavské zahradě se to podařilo podruhé během 15 let. „Jsou vejcoživorodí, což znamená, že po oplození zůstávají vejce v těle samičky, kde je chrání pouze tenká membrána. A asi tak po půl roce se potom narodí živá mláďata,“ uvedla mluvčí zoo Kateřina Kosová. Dalším přírůstkem jsou levharti sněžní. Mláďata jsou zatím mazlivá, a to i přesto, že musí projít nepříjemným očkováním a prohlídkou od veterináře. „Holka, kluk, narodili se 22. května, tak jim je 6 týdnů. Jsou nyní malí, tak je ještě přepereme,“ komentuje zoolog Jan Vašák. Nejstarším zvířetem v zahradě je padesátiletý krokodýl Rocco. Kromě toho, že je nejstarší, se pyšní i oceněním zasloužilý otec, zplodil už 27 potomků. Syčí, když nemá dobou náladu. „Dostává krmení pravidelně jednou za 14 dní v pondělí,“ podotkla ošetřovatelka plazů Lubomíra Ševčíková.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Právě pavilon pro plazy je nejstarší a bude jedním ze šesti nových výběhů, které se postaví z evropských peněz. „Bude to několik expozic, které na sebe budou navazovat. Budou v nové části i v té původní,“ vysvětlila ředitelka zoo Eliška Kubíková.

S rozšířením začne zahrada už letos, nové výběhy i s novými přírůstky pak budou k vidění za čtyři roky. Návštěvníci ale smutnit nemusí, provoz zahrady nebude nijak omezen.