Na přihlášku do tendru měly firmy den, Beroun dostal pokutu

Brno - Beroun dostal od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu ve výši 100 tisíc korun. Radnice chybovala při vypsání více než třicetimilionového tendru na první část cyklostezky Po stopách českých králů. Potenciální dodavatelé totiž měli pouhý den na podání své nabídky. Proti sankci se město neodvolalo, je tedy pravomocná.

Podle předsedy ÚOHS Petra Rafaje mohl postup města podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky a měl vliv na okruh dodavatelů přicházejících v úvahu k podání nabídky. Zahájení zadávacího řízení bylo v informačním systému o veřejných zakázkách zveřejněno v pátek 6. srpna 2010, přičemž lhůta pro podání žádosti o zadávací dokumentaci končila o den později v sobotu v 9:00. „Potenciální dodavatelé tak měli na doručení žádosti pouze jediný den,“ prohlásil Rafaj.

Ke zpracování nabídky na tuto veřejnou zakázku byla zadávací dokumentace nezbytná. Lhůta pro žádosti o dokumentaci podle zákona končí 12 dní před lhůtou pro podání nabídek. Zadavatel tedy musí stanovit obě lhůty s ohledem na složitost zakázky tak, aby měli uchazeči dostatek času si dokumentaci vyžádat a podle ní zpracovat své nabídky.

V prošetřovaném případě zadavatel obdržel 14 žádostí o dokumentaci, další dvě přišly po vypršení lhůty. Město je ale odmítlo. „Zadavatel mohl v případě přiměřeně dlouhé lhůty pro žádosti o dokumentaci obdržet nabídky od většího počtu dodavatelů,“ dodal Rafaj.