Karlovarští zloději si letos posvítili na zahrádky

Ostrov - Velké zahrádkářské kolonie u Ostrova na Karlovarsku trápí zloději. Zloději ze zahrádek kradou vše, co se dá sníst nebo prodat, třeba i elektroniku nebo kovový šrot. Hitem letošního léta je ovšem zelenina a ovoce. Čím je zahrádkářská kolonie odlehlejší, tím je situace horší. Neobvyklými krádežemi se už zabývá státní i městská policie.

Lidem ze zahrádek mizí hlavně vypěstovaná zelenina a ovoce. „Zloději vlezou do skleníku, vytrhají kedlubny nebo mrkev – je to strašné,“ řekl jeden z ostrovských zahrádkářů. Zloději stříhají díry do plotů nebo ulamují zámky vstupních vrátek. Někteří z nich ani nečekají, až se setmí. „Vypáčí třeba dveře krumpáčem. Už ani nezamykáme,“ podotkl další zahrádkář. Zahrádkáři jsou přesvědčení, že ukradená zelenina většinou končí na tržnicích. 

Statistiky policistů jasně ukazují, že nejhorší situace je právě v době letních prázdnin. „Pachatelé si odnášejí nalezené potraviny, alkohol, ale hlavně zeleninu, kterou zahrádkáři vypěstují na zahrádkách,“ konstatoval Pavel Valenta, mluvčí Policie Karlovy Vary. 

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Občasné kontroly zloděje neodradí. Starosta proto uvažuje o rozsáhlejších akcích. „Uděláme nad ránem akce a zkusíme ty poberty někde pochytat,“ podotkl starosta Ostrova Pavel Čekan. Policisté radí, aby si lidé cenné věci odnášeli domů.  Zahrádkáři by měli být všímaví a když se kolem pohybují neznámí lidé, raději zavolat strážníky.