Zoologové se snaží zachránit kobylku zavalitou

Hradec Králové - Zoologové z Jičínska se radují. Kriticky ohrožené kobylce zavalité, která v Čechách prokazatelně žije jenom u obce Kovač, se znovu začíná dařit.  A to díky spolupráci s tamní zemědělskou společností, která na žádost občanského sdružení Daphne upravila režim sečení luk.

Kobylku zavalitou lze v Česku pozorovat pouze na třech místech. Dvě jsou na Moravě, jedno u obce Kovač na Jičínsku. Tady ale ještě nedávno byla před vyhynutím, zoologové zde v roce 2007 napočítali pouhých sedm kusů. Kobylce nevyhovovalo celoplošné sečení luk. „Pro kobylku bylo zhoubné to, že během několika dnů byly souvisle posekány velké plochy luk,“ vysvětluje zoolog z občanského sdružení Daphne Pavel Marhoul.  

Zoologové proto kontaktovali zemědělskou společnost z Lužan, jestli by nemohla režim sečení upravit. A její reakce je příjemně překvapila. Zemědělci se kobylce přizpůsobili, i když to pro ně znamená znehodnocení materiálu pro účely krmení. „Papírová válka byla pouze s Intervenčním fondem, abychom nepřišli o dotaci. Zažádali jsme o výjimku a neprováděli jsme první seč. Doufejme, že se záchrana kobylky zdařila,“ říká ředitel Lučanské zemědělské společnosti Josef Zmatlík. „V současné době je stále více rozumných zemědělců, kteří jsou ochotni se s ochránci přírody dohodnout,“ uvádí Blanka Mikátová z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR.  

Zatím se zdá, že úprava režimu byla úspěšná. Dokazují to počty kobylek. „Díky tomuto přístupu se zvýšil počet samců na více než pět set,“ uzavírá Pavel Marhoul.   

Občanské sdružení bude populaci kobylky dále monitorovat. Další sčítání se připravuje na příští rok.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)