Novojičínští hasiči potřebují novou stanici

Nový Jičín - Hasiči v Novém Jičíně se tísní v malých prostorách historické stanice v centru města. Do areálu se nevejde veškerá technika, při speciálních zásazích ji tak musí hasiči vyzvedávat ze skladu jinde ve městě. Už několik let je v plánu stavba stanice nové. Práce ale začnou nejdříve za tři roky, krajské ředitelství hasičů zatím nemá peníze. Náklady na stavbu nové stanice by měly dosáhnout od 100 do 120 milionů korun. Budova té staré by pak po odstěhování hasičů měla připadnout městu.

Budovu novojičínské hasičské stanice z přelomu 19. a 20. století rozšířily v 90. letech dvě přístavby. V současné době už ani to potřebám hasičů nestačí. V garážích je minimální prostor pro pohyb a sklady nemohou pojmout speciální vybavení třeba pro zásahy na vodě nebo při průmyslových haváriích. „Pro některé technické prostředky, které nemáme na stanici, musíme dojíždět na jiná místa, která máme k tomu určena,“ říká ředitel novojičínských hasičů Tomáš Klos.

Reportáž Michala Poláška (zdroj: ČT24)

„Centrální stanice územního odboru Nový Jičín je už jednoznačně nevyhovující. Jsou tam nevyhovující prostory pro odbornou přípravu, pro výcvik a nakonec i pro garážování hasičské techniky,“ potvrdil i zástupce ředitele HZS MS kraje Vladimír Vlček.

Stávající stanice navíc stojí bezprostředně u průtahu městem z Valašského Meziříčí do Opavy. Výjezdy a manipulace s vozidly před budovou jsou tak velmi nebezpečné. Přestavba je kvůli okolním domům nemožná, hasiči se budou muset stěhovat. Nová stanice má stát na okraji města poblíž průmyslové zóny. Pozemky patří městu, které s jejich prodejem hasičům počítá už od roku 2008. „Rada města na svém zasedání 6. června doporučila zastupitelstvu města, aby dva hektary pozemků prodalo hasičskému záchrannému sboru,“ uvedla tisková mluvčí Nového Jičína Marie Machková.

  • Stanice hasičů autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2737/273613.jpg
  • Malé garáže autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/28/2737/273614.jpg

Samotná výstavba nové stanice je ale zatím jenom v plánech. Hasiči už mají architektonickou studii, peníze ale nikoliv. „Od roku 2014 bychom chtěli nejpozději tu stavbu rozjet. Předpokládáme zejména spolufinancování z evropských fondů a pak samozřejmě ze státního rozpočtu cestou ministerstva vnitra,“ řekl Vladimír Vlček. Nová stanice by měla být na strategicky výhodném místě na okraji města s napojením na všechny hlavní tahy v rámci okresu Nový Jičín.