Nebezpečné cyklostezky v jižních Čechách vedou k nehodám

České Budějovice - Jihočeský kraj má nejdelší síť cyklostezek, celkem 5 tisíc kilometrů. Více než polovina ale vede po silnicích druhé a třetí třídy. Během turistické sezony se v regionu výrazně zvyšuje nejen počet cyklistů, ale i aut. Jen během června se stalo třiadvacet nehod.

Například cyklistická stezka od rybníku Rožmberk do Třeboně vede po úzké silnici, kde se  sotva vyhnou dvě osobní auta. Navíc křižuje trať s nechráněným přejezdem a silnici první třídy. To vše představuje pro cyklisty zvýšené riziko. „Je to nebezpečné, musíme dávat pozor,“ podotkl jeden z cyklistů Vladislav Komínek. 

Míst, kde se proplétají cyklisté mezi auty, je na jihočeských cyklostezkách hodně. Po silnicích vede polovina – tedy přes dva a půl tisíce kilometrů. Například na silnici z Třeboně do Nových Hradů se běžně potkávají i s kamiony. „Auta jezdí rychle, blízko, není to dobrý pocit, když se to na vás valí zezadu a je jich tu dost,“ řekl cyklista Tomáš Bařina. 

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Právě na Třeboňsku zemřel letos v létě v jižních Čechách první cyklista. Zanedlouho potom se při srážce s autem vážně zranil další. „Za letošní červen je to dvacet tři dopravních nehod. Cyklisté by právě v probíhající sezoně měli dbát na dodržování předpisů o provozu na pozemní komunikaci,“ konstatovala mluvčí PČR Jihočeského kraje Lenka Holická. 

Za nebezpečné považuje část jihočeských cyklostezek i centrála turistického ruchu. Proto je chce v co největší míře přesunout mimo silnice. „V současné době probíhá audit a probíhá přeznačení všech cyklostezek v rámci jižních Čech,“ řekla Pavla Konopová z Jihočeské centrály cestovního ruchu. Pak by se na kolech mělo jezdit hlavně po místních a víceúčelových cestách, které motoristé využívají minimálně.