Opravy fasád na zámku ve Slavkově jdou do finále

Slavkov u Brna – Na zámku ve Slavkově začala poslední etapa opravy fasád. Restaurátoři v současné době pracují na průčelí a třímetrovém erbu rodu Kouniců. Rekonstrukce, která spolkne přes tři miliony korun, skončí letos na podzim.

I přes déšť, který v uplynulém týdnu ztěžoval práce, pokračují restaurátoři v opravách slavkovského zámku. Zbývá jim poslední část – rekonstrukce fasád v samotném průčelí zámku. „Čistí se štuková profilace, která je zanesená barvami a nečistotami z ovzduší. Dále se bude upravovat stabilita tohoto podkladu a proběhne samotné restaurování,“ uvedl stavitel a štukatér Zdeněk Miroš. Práce je to zdlouhavá a složitá, největší oříšek ale čeká na restaurátory v nejvyšším patře lešení – oprava třímetrového erbu rodu Kouniců. „Vzhledem k tomu, že byl celou dobu nepřístupný, protože se nachází ve velké výšce, bude se muset v prvé fázi provést ještě detailní průzkum. To znamená zjistit stav toho materiálu a případně původní polychromie,“ doplnil restaurátor Jaroslav Budík.

Reportáž Hedviky Dědkové (zdroj: ČT24)

Mnoho okrasných částí unikátního třímetrového erbu chybí a bude nutné je domodelovat. Celá fasáda se na závěr upravuje speciálními barvami, odolnými jak proti větru, tak proti slunci. „Tato etapa je financována z dotací ministerstva kultury částkou 3 miliony 150 tisíc korun, město k tomu dodá asi 170 tisíc,“ vysvětlil ředitel zámku Slavkov u Brna Aleš Šilhánek.

Nová podoba průčelí zámku bude kompletní do tří měsíců.