Frýdecký hospic má po roce fungování plno

Frýdek-Místek - Centrum zdravotních a sociálních služeb ve Frýdku-Místku má plno. Zařízení, jehož hlavní náplní je poskytování hospicové péče, nefunguje ani rok, ale zájem o něj je veliký. Podle ředitele Jana Jursy je totiž v kraji nedostatek hospicových lůžek.

V hospici ve Frýdku-Místku nacházejí útočiště lidé trpící nevyléčitelnou chorobou nebo chronicky nemocní, kteří jsou odkázáni na pomoc druhých. „Cílem péče o klienty je zabránit jejich zbytečnému utrpení, zachovávat jejich důstojnost a maximální kvalitu života až do konce jejich života,“ řekl Jursa. 

Klienti mají v centru vše, co potřebují. Vedle odborné zdravotní péče nechybí pomoc psychologa nebo duchovního. „Práce v hospici je pro zdravotnický personál poslání. Popovídám si o jeho problémech, co ho trápí nebo komu chce říct sbohem a mám tě rád,“ podotkla Libuše Kolková, vrchní sestra. „Po určité době, kterou stráví u nás, dochází k tomu, že jeho psychický stav se zlepší natolik, že se to odrazí i jeho stavu fyzickém,“ dodal Jursa. 

Hospic ve Frýdku je přeplněný (zdroj: ČT24)

Frýdecko-místecký hospic jako jediný v České republice provozuje město. Radnice na jeho provoz ročně přispívá až deseti miliony korun. „Investice do této stavby určitě nebyla zbytečná. Jsme rádi, že můžeme tuto službu poskytovat,“ řekl Libor Koval, náměstek primátora. 

Hospic ve Frýdku-Místku funguje teprve od září loňského roku. Do té doby bylo v Moravskoslezském kraji k dispozici pouze jedno takovéto zařízení, a to hospic sv. Lukáše v Ostravě.