Stávka bavorských železničářů po měsíci skončila

Mnichov/Plzeň – Celý měsíc vydrželi stávkovat za zvýšení mezd strojvedoucí německého soukromého dopravce Vogtlandbahn, který mimo jiné provozuje ve spolupráci s Českými drahami expresy Praha–Mnichov a Praha–Norimberk a několik regionálních linek v česko-německém příhraničí. Poprvé od začátku prázdnin se tak cestující mohli svézt vlakem do Bavorska bez obav z jeho ukončení na hranicích nebo nahrazení autobusem.

Vogtlandbahn zajišťuje provoz na dálkové mezinárodní železniční lince Praha – Plzeň – Schwandorf – Mnichov/Norimberk, na které jezdí čtyři páry vlaků denně. Podílí se také na provozu přeshraničních regionálních linek Mariánské Lázně – Cheb – Zwickau, Cheb–Marktredwitz a Karlovy Vary – Kraslice – Zwickau. Vogtlandbahn provozuje i vlaky z Liberce do Zittau a Hrádku nad Nisou, kde však stávka provoz nenarušila.

Stávka strojvedoucích společnosti Vogtlandbahn skončila oficiálně v pátek, provoz na linkách, na kterých během ní nejezdily vlaky nebo jich jezdilo méně, ale dopravce obnovil až dnes. Protesty ukončili také zaměstnanci dalších německých společností, jejichž odbory požadovaly navýšení mezd pro strojvedoucí na úroveň státem vlastněných Německých drah (DB).

Ačkoli se železničáři vrátili do práce, stávka nic nevyřešila. Spor o platy mezi soukormými dopravci a odborovým svazem GDL pokračuje. „Přes obnovení pravidelného provozu zůstává spor nevyřešen. Vyzýváme GDL ke smírčímu řízení,“ uvedla zástupkyně Vogtlandbahnu Christine Hechtová. Ředitel společnosti Hartmut Schnorr dodal, že zaměstnanci, kteří se stávky zúčastnili, nebudou nijak postiženi.