Cheb chce rozvíjet letiště, hledá podporu u měst v regionu

Cheb - Cheb chce v příštích letech investovat do rozvoje a modernizace letiště, jehož provoz nyní zajišťují dva aerokluby. Pro záměry hledá podporu u měst v regionu. Představou radních je, že letiště bude sloužit pro přistání malých letadel s kapacitou do dvou desítek cestujících. Chebské letiště by tak mohlo vhodně doplňovat mezinárodní letiště v Karlových Varech - Olšových Vratech, jež se orientuje na letadla s větší kapacitou. Město nyní hodlá vypracovat plán střednědobého rozvoje letiště, na kterém se mají podílet oba aerokluby.

Cheb konzultoval plán i s Karlovarským krajem jako vlastníkem karlovarského letiště s tím, že mu v žádném případě nehodlá konkurovat a připravit ho o cestující. Podle místostarosty Tomáše Lindy jsou zatím reakce na plány města spíše pozitivní. „Panuje shoda, že by se letiště vhodně doplňovala. Už jsme se obrátili i na zástupce některých měst v Německu a rovněž jim nabídli spolupráci na provozu letiště,“ uvedl Linda. Není vyloučeno, že by mohla v budoucnu vzniknout třeba obchodní společnost, do níž by jednotlivá města vložila svůj majetek a podílela se jak na rozvoji letiště, tak na výnosech z jeho hospodaření, podotkl starosta Pavel Vanoušek (ČSSD). Věc je ale teprve v počátcích.

Cheb vlastní u letiště řadu parcel a další pozemky včetně objektu řízení leteckého provozu chce získat. „Jednáme teď o převodu betonové ranveje, která patří armádě, na ministerstvo dopravy,“ poznamenal starosta. Pro rozvoj letiště je nyní prioritní vybudování infrastruktury, konstatoval Linda. V jeho areálu chybí kanalizace, vodovod a odpovídající není ani přívod elektřiny. Na způsob odkanalizování a odvodnění ranveje se bude zpracovávat studie. Nutné bude vyřešit rovněž odpovídající příjezdovou komunikaci vedoucí přes Horní Dvory. Ta může vzniknou při výstavbě kanalizace v této lokalitě, uvedl Linda s tím, že o penězích se bude bavit v další etapě, až budou k dispozici studie.