Kvůli kůrovci padnou smrky v Horním Slavkově

Horní Slavkov (Sokolovsko) – Smrky stojící v samotném centru Horního Slavkova u Sokolova napadl lýkohub – kůrovec dvakrát větší než jsou nejrozšířenější lýkožrouti. Stromy podle správce městských lesů není možné zachránit, proto je čeká rychlý konec. Radnice rozhodla o vykácení všech napadených a usychajících smrků, chce je nahradit jinými druhy stromů. Podle vedení města není možné čekat – hrozí, že se škůdce přesune na další smrky ve městě a okolí.

Takřka naplněn je osud stříbrných smrků, které léta zkrášlovaly prostor u slavkovského autobusového nádraží. Brouci a larvy, kteří se do nich dostali, jsou až devítimilimetroví. Aby se nákaza nešířila, musí smrky padnout, rozhodla radnice. „Strom nelze zachránit jinak, než že se co nejdříve pokácí a odveze z místa růstu,“ upozornil správce městských lesů Jaroslav Hoť.

Radnice chce smrky náchylné k podobným nákazám nahradit jinými stromy a rostlinami. „Uděláme tady menší oddychovou zónu,“ přiblížila starostka Jana Vildumetzová plánovanou budoucnost prostranství u autobusového nádraží.

Zda se lýkohub dostal pouze do smrků u autobusového nádraží, není zcela jisté. „Brouk létá, takže je možnost, že by napadl i ostatní,“ poznamenal Jaroslav Hoť. Podle některých příznaků se rozšířil i jinam. „Máme lokalitu vedle kulturního domu, ve Školní a Poštovní ulici. Po dalších šestřeních pravděpodobně bude stromů ještě víc,“ podotkla správkyně městského majetku Monika Volfová.

Reportáž Zdeňka Soukupa (zdroj: ČT24)

Ohrožené smrky tvoří asi třetinu stromů v městských parcích a mezi domy. Městští úředníci budou muset všechny zkontrolovat a určit, zda se bude muset kácet i jinde než u autobusové stanice.