Stovky lidí se v Brandýse nedostanou pěšky přes Labe

Brandýs nad Labem – Labe o víkendu podemlelo jedinou lávku pro pěší, která spojuje souměstí Brandýs nad Labem – Stará Boleslav. Stovky lidí se tak nemohou pěšky dostat na druhou stranu řeky. Jedinou možnost mají, pokud cestují autem nebo autobusem, což ale znamená objížďku po rychlostní silnici R10. Opravu lávky musí zajistit Středočeský kraj. Ten už dříve zahájil opravu všech silničních mostů, proto přes Labe vedla pouze pěší cesta.

Lávku, která je v majetku kraje, město uzavřelo pro pěší v sobotu večer, kdy řeka podemlela jeden z opěrných pilířů. Podle brandýského starosty Ondřeje Přenosila byly dočasně zavedeny zvláštní autobusové spoje, které přepravují lidi z obou břehů Labe po celou noc. Nyní mohou zájemci při cestě na druhou stranu řeky využívat denně přes 60 autobusů v obou směrech. „Dopad na život města je katastrofální,“ poznamenal starosta. Dodal, že v případě nouze je možné přebrodit jez, jde ale o nebezpečnou cestu. „Musela by to hlídat policie,“ zdůraznil.

Lávku podle něj v týdnu využívá několik stovek lidí denně, o víkendu jich je údajně přes tisíc, jelikož tudy jezdí i turisté na kolech. Všichni tito lidé musí teď nasednout do aut, resp. autobusů. Ty potom město zdlouhavě objíždějí, vzhledem k uzavírce silničních cest přes řeku je třeba dojet až na rychlostní silnici R10. Pro město znamená nečekaná havárie lávky značný problém – na provoz mimořádných autobusů vydává desetitisíce korun. „Jsme schopni to unést v řádu týdnů, ale dlouhodobě určitě ne,“ upozornil starosta Přenosil.

Soustava mostů mezi Brandýsem nad Labem a Starou Boleslaví, která byla v havarijním stavu, je pro veškerou dopravu uzavřena už od jara 2009. Lávka pro pěší byla vybudována jako provizorní způsob spojení mezi oběma částmi souměstí. Město není průjezdné, jezdí se po komplikované objížďce po rychlostní silnici R10. Při cestě v jednom směru si lidé po objízdné trase zajedou nejméně čtyři kilometry. Mosty poničily zejména jarní záplavy v roce 2006.

Reportáž Ivany Šmelové (zdroj: ČT24)