Silničáři na Vysočině potřebují 10 miliard

Jihlava – Kraji Vysočina chybějí peníze na opravy silnic. Letos má na údržbu komunikací druhé a třetí třídy, které mu patří, 400 milionů korun. Silničáři ale na kompletní opravy všech silnic potřebují 10 miliard korun. Na peníze od kraje přitom čekají ještě malé obce, které nemohou z vlastních rozpočtů udržovat své cesty. Ty jsou přitom často polorozpadlé.

Kraj Vysočina spravuje 4 600 kilometrů silnic. Na nejnutnější opravy potřebuje alespoň 700 milionů, aby byly komunikace v perfektním stavu, bylo by potřeba 10 miliard. Peníze však nemá kraj ani na jedno, rozpočet silničářů je pouze 400milionový. Obce proto mohou rovnou zapomenout na žádosti o příspěvky na opravy vlastních silnic – a to přesto, že jsou často v katastrofálním stavu.

Například Nový Rychnov na Pelhřimovsku, který spravuje vytížený tah z Čejkova do Lešova, může jenom bezmocně přihlížet rozpadu vozovky. Radnice má málo peněz a mnoho důležitých investic. „Na silnice zbývá jen minimum, teď děláme školu, kde je spoluúčast tři miliony korun,“ uvedl místostarosta Milan Vopálenský.

Peníze na opravu rozbité silnice nemají ani v Telči. Řidiči po ní jezdí krokem a doufají hned ve dva zázraky – že se autu nic nestane a že se najdou peníze na opravu. „Jsme připraveni, máme naprojektováno, ale investice je kolem 30 milionů. To nemáme,“ shrnula místostarostka Hana Müllerová.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Krajský radní pro dopravu Libor Joukl ovšem městům a obcím peníze nedá. Tvrdí, že by k tomu bylo potřeba, aby měl region na silnice alespoň třikrát více peněz. Teď musí pečlivě zvažovat, které ze svých vlastních silnic si může dovolit opravit.

Malé obce do 500 obyvatel přesto dostanou šanci získat prostředky na opravy silnic. Stane se tak však až na podzim, kdy jim Vysočina a Jihomoravský kraj nabídnou peníze z programu obnovy venkova.