Ostravské letiště se potýká s problémy

Ostrava - Janáčkovu letišti v Ostravě se nedaří. Jeho služeb letos využívá opět méně lidí než v loňském roce. Úbytek cestujících byl tehdy desetiprocentní a situace se nelepší ani tento rok. Na nedostatek přímých i charterových linek si stěžují také zástupci rekreačních areálů. Na letecké dopravě často záleží jejich existence. Celý problém se tak dostává do začarovaného kruhu. Podle vedení letiště je počet letů závislý právě na počtech turistů. I tak se ale snaží o zprovoznění dalších pravidelných linek. Jasno by o nich mělo být nejpozději na jaře příštího roku.

Na ostravském letišti loni odbavili 280 tisíc lidí, letos to bude zřejmě opět o něco méně. „Co se týká charterů, tak trošku poklesl počet cestujících. Co se týká pravidelných linek, tam ta situace není už vůbec jednoduchá, protože konkurence okolních letišť je poměrně velká,“ říká ředitel letiště Pavel Schneider.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)

„Situace na ostravském letišti je dlouhodobě neuspokojivá v důsledku zaspání startu ostatních regionálních letišť jako Katowice a Brno a tento velký náskok se těžko daří dohnat,“ uvedl náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Z ostravského letiště Leoše Janáčka létají v těchto dnech dvě pravidelné linky – třikrát denně do Prahy a dvakrát denně do Vídně.

Katowické letiště přitom v těchto dnech odbavuje téměř třicet pravidelných linek, to brněnské jich má nasmlouváno osm. „Konkurence Ostravy je pořád menší a menší, nepodařilo se jí rozvíjet tak rychle jako Katowicím. Důvodem je i to, že my působíme na skutečně velkém trhu. Slezsko má pět milionů obyvatel, a to je velký potenciál,“ řekl ředitel letiště Artur Tomasik.

Letiště Mošnov
Zdroj: ČT24

Z Moravskoslezského kraje se stává golfová destinace. A právě provozovatele těchto areálů nedostatek létajících linek z ostravského letiště trápí nejvíce. „Pro rozvoj turistiky, a to i té golfové, má pro nás letecké spojení s Ostravou velmi zásadní význam,“ potvrdil ředitel klubu Ostravice Golf Resort Daniel Kollár.