Domov Matky Vojtěchy otevřou Prachatice v příštím roce

Prachatice – Dlouho odkládaná stavba domova pro pacienty s Alzheimerovou chorobou v Prachaticích přece jen začala. Nejdříve ji zastavilo problémové rozdělování dotací z regionálního operačního programu a potom zase stížnost na to, že má objekt stát v památkové zóně města. Poslední komplikací projektu jsou ještě peníze.

Zatím je to staveniště, do roka by tu však měl stát domov pro 26 lidí s Alzheimerovou chorobou. „Pokud vše půjde dobře, do Vánoc by stavba měla být pod střechou,“ uvedl budoucí provozovatel Domova Matky Vojtěchy Robert Huneš. Projekt před dvěma roky zbrzdilo přehodnocování evropské dotační výzvy a loni i protest místního architekta. Tomu se nelíbilo, že by objekt stál blízko památkově chráněných městských hradeb. „Zažádal jsem ministerstvo kultury a Národní památkový ústav o vyjádření, jestli tento směr přístupu k zástavbě historického centra je přípustný,“ prohlásil již v červenci loňského roku architekt Jakub Nepustil. Místostarosta Prachatic Robert Zeman (Pro Prachatice) však podotýká: „Byly tady tam určité názory na to umístění, které byly legitimní. Potom však došlo k rozhodnutí, že výstavba dostane přednost před odkrytím té zdi.“ Podle náměstka pro památkovou péči Národního památkového ústavu Vlastislava Ourody existují standardní mechanismy: „Aby příslušné oprávněné instituce rozhodly, který z těchto zájmů dostane prioritu.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Vybudování domova vyjde na 47 milionů korun, více než polovina rozpočtu půjde z evropských peněz. Zbytek peněz ale na stavbu stále chybí. „V jednání je dvacet milionů z rozpočtu státu,“ dodal Robert Huneš.

Nový domov pro pacienty s Alzheimerovou chorobou by se měl otevřít na podzim 2012.