V Praze je 86 tisíc psů, převažují kříženci

Praha - V hlavním městě je evidováno 86 tisíc psů, podle odhadů magistrátních úředníků dalších třicet až čtyřicet tisíc těchto zvířat žije ve městě na černo. Přestože statistiky uvádějí, že nejoblíbenějšími plemeny v Praze jsou jezevčíci, teriéři a retrívři, na celé čáře vítězí nejrůznější kříženci. Těch hlášených je sedmnáct tisíc. Nejvíc psů je na Chodově, ve Stodůlkách a na Žižkově, v celé Praze mírně převažují psi nad fenami, nejčastějšími jmény, která můžete v pražských parcích slyšet, jsou Ben, Betty a Bára.

Odborníci radí pořizovat si do Prahy menší plemena s tím, že noví majitelé psů musí své miláčky naučit žít ve velkoměstě, s čímž souvisí i cestování v dopravních prostředcích, z čehož zvířata mívají většinou strach. Za zásadní psí dovednost ve městě považuje Hana Jasenovcová, ředitelka výcvikového střediska asistenčních psů v Jinonicích, zastavení před vstupem do silnice. Mnoha psům už tenhle návyk zachránil život. 

Pražští psi to vůbec nemají jednoduché. Na rozdíl od svých venkovských kolegů chodí většinou ven jen na pár desítek minut pravidelných procházek, často na vodítku, nezřídka s košíkem. Míst, kde se psi můžou volně proběhnout, není mnoho. Výjimkou je snad jen Praha 4, kde je 14 psích luk, kde mají psí miláčci možnost se volně proběhnout. 

Psi v Praze (zdroj: ČT24)

Městská policie jen za minulý rok řešila osm tisíc přestupků, týkajících se pohybů psů v městské zeleni. Za volné pobíhání v místech zákazu může udělit až tisícikorunovou pokutu. Stejně tak za znečištění veřejného prostoru výkaly. Problém je ale v tom, že strážník musí být schopen majiteli psa dokázat, že po svém psu neuklidil. 

Říká se, že šlápnutí do hovínka přináší štěstí. To je jediná útěcha všem, komu se to na pražských chodnících podařilo. Právě problém se psími exkrementy se Praha snaží i nadále řešit. Například v centrálním pražském obvodu je rozmístěno 85 speciálních košů a na 300 zásobníků se sáčky. 

Nedávno v Praze 10 vzniklo vůbec první psí hřiště. V cizině jde o běžnou věc - u nás zatím jen výjimka. Na vysoké úrovni ale je trojský psí útulek s kapacitou 300 psů, což zatím v Praze stačí. Zdejší odchytová služba sváží do útulku ale nejen psy. Zkušenosti už tu mají s devadesáti druhy zvířat včetně leguánů nebo varanů.