Vagony, které vozily obří náboje, dojely do Lešan

Lešany (Benešovsko) – Vojenské muzeum v Lešanech rozšířilo svoji sbírku o unikátní železniční vozy, které se používaly v druhé světové válce k převozu nábojů pro největší německá děla Dora a Gustav. Pancéřovaných vagonů nebylo mnoho a ještě méně se jich dochovalo. Protože lešanské muzeum nemá napojení na železniční síť, musely vagony odcestovat z nedalekého Týnce nad Sázavou po silnici na podvalnících.

Muniční vozy musely být silně pancéřované, aby odolaly častým útokům. Náboje, které vozily, měly zcela gargantuovské rozměry. „Jedna střela měla téměř osm metrů a vážila sedm tisíc kilogramů,“ přiblížil Andrej Halada z Vojenského historického ústavu.

Existence vagonů byla pro vojenské historiky překvapením. Předpokládalo se, že zanikly. Po válce je sice převzaly obnovené státní dráhy, ale vzhledem k vysoké hmotnosti je příliš nevyužívaly. „Přišli jsme na ně díky dobrovolníkům, kteří nás před pěti lety upozornili, že se nacházejí v několika depech,“ uvedl Robert Speychal z Vojenského historického ústavu.

Reportáž Tomáše Vlacha (zdroj: ČT24)

Řada dat o muničních vozech nebyla historikům z vojenského muzea známa. Především nevěděli, kolik pancéřované vagony váží. Proto s napětím očekávali, zda se na týneckém nádraží podaří přeložit vozy z kolejí na podvalníky. Ačkoli hmotnost každého vagonu činila zhruba 30 tun, operace se podařila a Lešanští záhy mohli uvítat nový přírůstek.

Muzeum bude svoji železniční sbírku dále rozšiřovat. Kromě německých muničních vozů chce návštěvníkům představit například vagon k převozu tanků nebo štábní vůz s dveřmi pro vojenský džíp.