Značky s radarem jsou nežádoucí, města se jich zbavují

Praha – Poslední dny v akci čekají na přenosné dopravní značky upozorňující řidiče na měření rychlosti obecní policií. Obce, které chtěly rychlost měřit, musely značky nakoupit předloni, aby vyhověly jedné z novel silničního zákona. Další novela však ustanovení o povinném upozornění na měření zrušila a radnice přemýšlejí, co se značkami udělají. Třeba v Praze se budou snažit značky prodat, v jiných městech je zas dostanou děti na hraní. Ministerstvo dopravy však doporučilo obcím, aby značky nechaly tam, kde jsou. Radnicím by totiž nemělo jít o peníze z pokut, ale o to, aby řidiči zpomalili a jeli opatrně – a to v označených úsecích skutečně dělají.

Značky budou upozorňovat na měření rychlosti do konce měsíce. Podle ministerstva dopravy ovšem obce nikdo nenutí sundávat je. V zájmu bezpečnosti by je naopak měly nechat na původních místech.

Radnice však na ministerské rady nedbají a už plánují, co s „nepotřebnými“ značkami udělají. Například královéhradecký magistrát se rozhodl, že značky umístí na dětské dopravní hřiště. Děti se však na nich nebudou učit zpomalovat na přikázanou rychlost. „Budou přelepeny vytipovanými dopravními situacemi, které budou pomáhat při výuce dětí,“ upřesnila mluvčí královéhradeckých strážníků Eva Čížková.

Reportáž Jana Šenkýře (zdroj: ČT24)

Praha zatím přemýšlí, co se zbytečným plechem. Technická správa komunikací se ho chce také zbavit – a vydělat tak. „TSK nakoupila 50 kusů tabulí řádově za desítky tisíc korun. V tuto chvíli jednáme s jednou soukromou společností o jejich odprodeji,“ vysvětlil mluvčí správy Tomáš Mrázek.

Stávající značky upozorňující na měření rychlosti rovněž lze snadno „recyklovat“ na jiné dopravní značky. Folii s černými písmeny a obrázkem kamery lze strhnout a nahradit jinými informacemi – třeba o uzavírkách a objížďkách. Řidiči přitom o upozornění na radar tak docela nepřijdou – místo značek budou muset dávat pozor na příčné čáry na silnicích pod kamerami namontovanými na sloupech. 

Nad dilematy mnoha měst se mohou usmívat třeba v Liberci. „Značky jsme nenakupovali, protože do současné doby jsme rychlost neměřili,“ popsala mluvčí městské policie Daniela Bušková. Dodala však, že v souvislosti se zrušením povinných upozornění mohou měření začít i v Liberci.