Na Vysočině řádí vykradači novostaveb

Jihlava – Zloději jsou postrachem majitelů novostaveb v Česku. Většinou se navíc jedná o organizované skupiny. Jen na Vysočině během letošního roku vykradli už sedmadvacet objektů a odnesli věci za milion korun. Třeba do jedné novostavby v Dušejově na Jihlavsku se zloději dostali v noci přes terasu, jako příjezdová cesta jim posloužilo pole.

„Bylo to deset dní před nastěhováním, byly tady už nastěhované spotřebiče, kotel topil už dva měsíce,“ popsala spolumajitelka domu Marie Michálková. Manželům Michálkovým zloději ukradli plynový kotel v hodnotě padesát tisíc. Kromě toho způsobili škodu na dalším zařízení domu. „Veškerá ta teplá voda, jak ten kotel táhli, z toho vytekla, poničila podlahu, obložky dveří, skříň,“ stěžoval si spolumajitel domu Zdeněk Michálek.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)

Během letošního roku policisté v kraji vyšetřují už sedmadvacet vyloupených novostaveb. „Pachatelé se zaměřují na krádeže měděných kabelů, nářadí, elektrospotřebičů, kotlů a topení,“ řekla mluvčí policie kraje Vysočina Jana Kroutilová. Policisté doporučují novostavby před zloději zabezpečit alarmem a nenechávat na pozemku volně odložené žebříky a páčidla. Účinná je i nepravidelná kontrola objektů.

Policisté řeší vykrádání novostaveb jak na Královéhradecku, tak na jižní Moravě. Zlodějům hrozí až pět let za mřížemi.