Opravu mostů zadal Liberecký kraj špatně

Liberec – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zrušil tendr Libereckého kraje na opravy mostů. Opravy mostů se tím oddálí. Rozhodnutí padlo přesto, že vítězná nabídka byla o 100 milionů korun levnější než předpokládaná cena. Podle úřadu ale výběrové řízení diskriminovalo některé uchazeče. Kraj chystá nový tendr, silničáři ale teď už ztratili celou stavební sezonu. Opravy se tak zřejmě o rok zpozdí.

Tendr za očekávaných 400 milionů korun měl pomoci z nejhoršího 50 mostům v Libereckém kraji. Soutěž hejtmanství připravovalo několik let. Ke špatnému stavu některých z mostů, které se měly opravit, navíc dodatečně přispěla loňská povodeň, provedení prací je tedy bezpodmínečně nutné.

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ale tendr zrušil. Kraj podle něj sice spěchal, ale našel dost času na to, aby vytvořil podmínky, které vyřadily některé firmy – například Skansku a Eurovii, které si vzápětí stěžovaly. Podle předsedy antimonopolního úřadu Petra Rafaje bylo problematické především ustanovení požadující, aby firma účastná tendru měla obrat alespoň ve výši 80 procent předpokládané zakázky.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Proti rozhodnutí vypsat jednu velkou soutěž na opravu několika mostů ale vystoupila i krajská opozice. „Pokud se zakázka rozdělí po jednotlivých logických celcích, nakonec to vede k nižší ceně,“ uvedl zastupitel Martin Půta (SLK).

Proti tomu ale postavilo vedení kraje vítěznou nabídku, která nabízela opravu o sto milionů levněji, než předpokládalo zadání. Představitelům hejtmanství se nelíbí ani tvrzení antimonopolního úřadu. „Nesdílíme názor, že kritéria ohledně zrušení výběrového řízení byla příliš tvrdá. O tom svědčí i devět přihlášených společností,“ podotkl krajský radní Martin Sepp (ČSSD).

Liberecký kraj vlastní skoro 700 mostů. Asi dvě pětiny z nich jsou ve špatném nebo přímo v havarijním stavu a na opravu těch nejhorších si kraj vzal úvěr půl miliardy korun. I když s rozhodnutím úřadu nesouhlasí, neodvolá se proti němu. Krajský radní pro ekonomiku Zdeněk Bursa (ČSSD) oznámil, že kraj brzy vypíše nový tendr. „Abychom úvěr, který jsme si vzali v loňském roce, mohli co nejrychleji čerpat,“ poznamenal.

Opravy mostů se zdrží nejméně o rok. Původně se předpokládalo, že skončí v roce 2013. Silničáři teď ale ztratili celou stavební sezonu.