Na Ústecku objevili botanici vzácnou květinu

Ústí nad Labem – Blízko Ústí nad Labem objevili botanici jednu z nejvzácnějších orchidejí – kruštík ostrokvětý. Na první pohled se jedná o nenápadnou zelenou rostlinku, ve skutečnosti jde ale o vzácnost. Objevil ji botanik Karel Nepraš v dubových lesích ani ne dva kilometry od centra města. Ochránci přírody, kteří při speciálním projektu mapují květenu v jižní části celého okresu, našli i další vzácné druhy a chtějí v oblasti rozšířit chráněná území.

„Tady ten kruštík ostrokvětý je vlastně kriticky ohroženým druhem květeny. Tahle lokalita je teprve jeho druhá známá v Česku,“ podotkl botanik Karel Nepraš. Botanici si území na jih od města rozdělili a mapují místní flóru centimetr po centimetru. Kromě vzácné květiny objevili ale i parazitickou zárazu, která se přiživuje na chrpách.

Reportáž Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

„České středohoří je oblast mimořádně bohatá, s dlouholetým výzkumem, leč přesto každým rokem se objevují nové rostliny,“ řekl botanik Karel Kubát. Každou vzácnou květinu botanici zdokumentují a zapíšou si její polohu pomocí GPS. Při monitoringu spolupracují i s organizací Lesy České republiky. Mapování květeny bude probíhat až do konce září. Ochránci přírody pak chtějí sestavit speciálního průvodce pro návštěvníky kraje.