ÚOHS nezpochybnil tendr na odbahnění Jordánu

Tábor – Antimonopolní úřad nezpochybnil tendr na odbahnění nádrže Jordán v jižních Čechách, informoval o tom starosta Tábora Jiří Fišer. Podnět k ÚOHS podala organizace Transparency International, které se nelíbilo, že sdružení firem Strabag, Swietelsky a Hron nabídlo 259 milionů, město ale nakonec vybralo projekt firem Daich, Metrostav a Zvánovec, který je o 110 milionů dražší.

Předseda ÚOHS Petr Rafaj potvrdil, že jeho podřízení nové zadání zakázky na odbahnění rybníku Jordán skutečně prověřovali, a to na základě několika obdržených podnětů. „ÚOHS však neshledal důvody k zahájení správního řízení a šetření uzavřel,“ podotkl Rafaj. Starosta Tábora proto dnes s vítězným sdružením podepsal smlouvu na odbahnění Jordánu.

Táborská radnice teď musí do konce srpna předložit veškerou dokumentaci a hlavně protokol o úspěšném výběrovém řízení na odbahnění rybníku Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Fond by měl na základě toho poskytnout Táboru dotaci 80 procent ze 372 milionů korun, zbytek doplatí samo město.    

Táborští řeší problematiku odbahnění nádrže Jordán už přes rok. Rada města prosazovala návrh firem Daich, Metrostav a Zvánovec i loni, podle ní byla nabídka sdružení Swietelsky, Strabag a Hron podezřele nízká. Firmy Swietelsky, Strabag a Hron se však už tehdy proti rozhodnutí odvolaly k ÚOHS a ten loni označil výběrové řízení za netransparentní. Proto ÚOHS spolek Swietelsky, Strabag a Hron do soutěže vrátil a Tábor musel o celé věci letos rozhodovat znovu. 

I v opakovaném tendru se vítězem stal společný projekt firem Daich, Metrostav a Zvánovec, když rada města opět označila nabídku spolku Strabag, Swietelsky a Hron za podezřele nízkou. Strabag, Swietelsky a Hron pak podalo proti výsledku námitku, ale tu rada také zamítla.   

Pokud město obdrží dotaci od SFŽP, podle Fišera by mohly práce na odbahnění začít na přelomu září a října. „Začali bychom postupně upouštět vodu a před zimou ještě připravili staveniště,“ uvedl starosta. Tábor však stále řeší, kam bude vytěžený odpad z nádrže vyvážet. Město uvažuje o skládce Hůrka u Plané nad Lužnicí, což se nelíbí jejím obyvatelům. Podle nich totiž bahno z Jordánu vykazuje větší množství arzenu, než dovolují normy.   

Táborský Jordán je nejstarší údolní nádrž ve střední Evropě, vznikl ve 13. století. Od roku 1830 jej ale nikdo nevypouštěl a nemá již ani spodní výpusť. Proto se městský úřad předloni rozhodl, že rybník o rozloze51 hektarů nechá odbahnit, vyčistit a především vybuduje uvedenou spodní výpusť.