Malé tygřice z pražské zoo se mají k světu

Praha – Malé tygří slečny, které se narodily v pražské zoo před měsícem, se mají čile k světu. Česká televize je mohla natočit při pravidelném vážení. Obě koťata tráví ještě čas v porodním boxu. Zatím se nedokáží postavit a nožičky tahají za sebou, ale to je při jejich stáří zcela normální.

Mláďata tygra sumaterského přišla na svět 25. června. Jejich matkou je pětiletá samice Surami. Chovatelé k malým tygřicím často nechodí. Sledují je na průmyslových kamerách a jednou týdně je zváží. Týdenní váhový přírůstek se pohybuje mezi 0,5 a 0,75 kilogramu, v dospělosti ale samice tygrů sumaterských váží sto kilo.

Mláďata tygra sumaterského
Zdroj: ČT24

Tygři sumaterští jsou v přírodě kriticky ohroženým druhem. V rezervacích jich zbývá něco přes 400 jedinců. O mnoho lépe na tom není tento nejmenší z pěti poddruhů tygra ani v lidské péči. V zoologických zahradách Evropy byste napočítali kolem 100 jedinců. Hned dvojnásobný přírůstek je pro zoo velký úspěch. „Loni se v celé Evropě podařilo odchovat jenom 5 mláďat tohoto poddruhu, čili je to do značné míry výjimečný odchov, navíc u nás už je to třetí generace,“ vypočetl ředitel zoo Miroslav Bobek. V roce 1994 se v Praze narodil dědeček mláďat samec Dustin, v roce 2007 jejich otec Falco.

Malými tygříky se může chlubit také zoo v Ostravě. Samice tygra ussurijského Maja tam na začátku června porodila hned tři koťata. Tento týden byli tři kluci pokřtěni jmény Elvis, Elton a Eda. 

Pokud se mláďatům bude dobře dařit a budou správně růst, ve výběhu zoologické zahrady by se mohla objevit od poloviny srpna. Chovatelé ale už jedno kotě ve vnitřní expozici Pavilonu kočkovitých šelem zahlédli. Buď ho tam Surami donesla, nebo se odvážilo samo vzdálit z porodní boudy.

Reportáž Barbory Jelínkové (zdroj: ČT24)
Vydáno pod