Červený Újezd bude dalším Chanovem, bojí se lidé na Teplicku

Hrobčice (Teplicko) – Bývalý uprchlický tábor stojící u Červeného Újezdu na Teplicku by měl podle místních zůstat státu. Stovky lidí z okolních obcí podepsaly petici, ve které protestují proti jeho prodeji do soukromých rukou. Lidé se obávají, že nový majitel chce do areálu přestěhovat problémové občany z různých koutů republiky, aby mohl výhodně prodat byty, které tito lidé opustí.

Vize budoucnosti v podání obyvatel Červeného Újezdu a okolí je chmurná, bývalý uprchlický tábor se podle nich promění v další Janov nebo Chanov – problémovou lokalitu plnou nepřizpůsobivých lidí. „Nevím, jací to budou obyvatelé, takže panika je velká,“ podotkla Jana Syslová, starostka obce Hrobčice, v jejímž katastru Červený Újezd leží.

V někdejším táboře může žít až 800 lidí – podle těch, kteří v oblasti dnes žijí, se s příchodem nových obyvatel zvýší kriminalita, u Červeného Újezdu bude nebezpečno. „Co jsem mluvila s lidma, je ta obava,“ uvedla starostka Měrunic Jitka Nová.

Reportáž Jana Stuchlíka (zdroj: ČT24)

Podle kritiků prodeje mělo ministerstvo nejdříve oslovit radnice, které by prý věděly, jak se zrušeným uprchlickým táborem naložit. „Je to ideální pro byty, pro pečovatelský dům, pro sociální zařízení,“ shrnula Jitka Nová.

Ministerstvo vnitra, které tábor dříve spravovalo, ale tvrdí, že pokud obce zařízení chtěly, měly se přihlásit – což neudělaly. „Prodej areálu probíhal formou veřejné soutěže, takže se mohl přihlásit každý,“ upozornil mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák.

Obce by ovšem na správu starého tábora nejspíš stejně nestačily. Ministerstvo podle starostek alespoň mělo dat kupci do smlouvy, co dělat smí a co ne. Podle mluvčího Nováka však taková ustanovení v kupní smlouvě být nemohou.

Noví majitelé někdejšího tábora tvrdí, že Červený Újezd nekoupili kvůli sestěhování nepřizpůsobivých lidí. Představitelé obcí však jejich tvrzení nevěří. Ten, kdo zaplatil za areál kolem deseti milionů korun, bude podle nich chtít své peníze co nejdříve zpátky.