Tábor pro diabetiky – obvyklé hry, ale také měření cukru v krvi

Zámostí-Blata (Jičínsko) – U obce Zámostí-Blata v Českém ráji na Jičínsku se koná trochu neobvyklý dětský tábor. Všichni jeho účastníci totiž trpí cukrovkou. Kromě běžných táborových radostí je proto součástí pobytu i léčba, děti méně dovádějí a jsou pod přísnějším dohledem zdravotníků. Už pátým rokem pořádá tábor pro diabetiky občanské sdružení Diaklub z Nové Paky.

Denní režim je oproti běžným táborům odlišný už od samého začátku. První položkou na denním programu sice je budíček, poté ale nadchází společné měření hladiny krevního cukru. Na chlapce a děvčata dohlížejí zdravotníci, jedním z cílů tábora však je naučit děti samostatnosti. „Samy navrhují na základě změřené hodnoty, kolik inzulinu by si aplikovaly. Já posoudím, jestli to je vhodné, nebo není,“ popsala ranní měření zdravotnice Martina Dohnalová-Havlíková.

Součástí tábora je každý den také půlhodinka, ve které si děti se zdravotníky o své nemoci povídají a nenásilnou formou se tak učí, jak s cukrovkou žít. „Cílem edukace je zvýšit informovanost – obohatit děti o nové prostředky a zvýšit jejich sebevědomí, aby věřily, že cukrovku dokážou samy zvládnout,“ shrnul vedoucí tábora Miloslav Pačesný, známý též jako kapitán Nemo.

Do Zámostí-Blat přijelo celkem 43 dětí ve věku od 7 do 17 let. Když se nemusí zabývat svými zdravotními problémy, žijí děti na diatáboře stejně jako na každém jiném obdobném pobytu – se spoustou her, dobrodružství a zajímavých hostů. Tentokrát mezi děti přijel profesionální voják, který vyprávěl o zahraničních misích. Neustále obsazené je také nedaleké sportovní hřiště.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)