Slezská nemocnice přijde o lůžkové kožní oddělení

Opava - Ředitel slezské nemocnice v Opavě potvrdil, že do konce prázdnin zruší lůžka na kožním oddělení a výrazně sníží počet postelí na gynekologii a neurologii. Nikdo z lékařů ale o práci nepřijde a žádnou změnu by podle ředitele neměli pocítit ani nemocní.

Slezská nemocnice má na kožním oddělení momentálně 18 lůžek. Už několik měsíců se mluví o tom, že v zadluženém zdravotnickém zařízení patří právě kožní k nejméně vytíženým. „V dlouhodobém průměru na těch osmnácti lůžkách leží zhruba čtyři pacienti,“ uvedl ředitel Slezské nemocnice Opava Ladislav Václavec.

On sám je ve funkci měsíc. Krajským radním navrhl konkrétní kroky, kterými se postupně pokusí dostat nemocnici z dluhů. „Mělo by dojít k redukci kožního oddělení o lůžkovou složku, zůstala by zachována silná ambulantní sféra. O pacienty, kteří by potřebovali hospitalizaci, by se postaralo interní oddělení,“ upřesňuje koordinátor krajských nemocnic Svatopluk Němeček.

Reportáž Ivy Bartoňové (zdroj: ČT24)

„Pacient rozhodně tuto změnu nepocítí,“ zdůrazňuje ředitel opavské nemocnice Václavec. Lůžkové kožní oddělení v Opavě bylo jediným v krajských nemocnicích. Pacienti teď budou mít k dispozici lůžkové ve Fakultní anebo Městské nemocnici v Ostravě. Už před několika měsíci ale začala v opavské nemocnici kolovat petice za zachování kožních lůžek. Podepsaly ji tři lékařky a stovky lidí. Podpis primářky Evy Jaškové tam ale není. „Ztotožňuji se s názorem, že kožní lůžka jsou potřebná, ale uznávám, že nějaká změna bude muset asi být,“ řekla. A změny se v Opavě dotknou i gynekologie a neurologie. Ta bude mít od září namísto 44 jen 29 lůžek.