Stavba toxického skladu v Rudce má zatím červenou

Rudka u Kunštátu – Odbor životního prostředí Jihomoravského kraje zatím nepovolil vybudování skladu toxického odpadu v Rudce u Kunštátu. Neznamená to ale, že by stavbu zakázal. Úředníci totiž rozhodli, že vzhledem k odporu měst a obcí z okolí je nutné získat další posudky o vlivu skladu na životní prostředí. Proti plánu soukromé firmy, která s toxickými látkami obchoduje, se postavili hlavně místní. Okamžitě se spojili a sepsali petici, kterou adresovali právě krajskému úřadu.

„Jestliže je tady chráněná krajinná oblast, tak by se tady neměly skladovat takové nebezpečné látky,“ uvedla starší obyvatelka Rudky. „Pod petici se podepsalo 99 procent lidí. Nikomu se nelíbí, že mají mít přímo za domem ekologickou bombu, jak sklad nazývají. To je prostě nehorázná stavba,“ popsala rozhořčeně jedna z místních. „Chápu obavy lidí, ale podle mě vyplývají z toho, že dané problematice nerozumí a jsou vystrašení. Sklad ale nikomu neublíží,“ tvrdí majitel firmy Jiří Bednář.

Nyní se rozbíhá administrativní kolotoč, který může trvat několik měsíců. Úředníci budou po investorovi požadovat podrobnější dokumenty o vlivu na životní prostředí. Zpracovat je musí nezávislá autorizovaná firma, jež svoje hodnocení vlivu předloží krajskému úřadu. O stejné stanovisko požádá kraj další nezávislou auditorskou firmu. Uskutečnit se musí také veřejné projednání záměru. Odbor životního prostředí poté buď doporučí stavebnímu úřadu stavbu povolit, nebo nepovolit.