Na neplatiče za odpad pošle Ostrava exekutora

Ostrava – Ostravský magistrát se rozhodl trestat neuhrazení ročního poplatku za svoz odpadu. Kdo tuto povinnost nesplní, na toho hodlají úřady poslat rovnou exekutora. K razantnímu postupu magistrát přiměla bilance neplatičů, jichž celkem 38 tisíc takto dluží městu 107 milionů. Číslo navíc roste každým rokem o 9 milionů.

Poplatek za odpad v Ostravě činí 498 korun, každoročně se vybírá do konce června. Více než 10 procent lidí jej ale ignoruje. „Magistrát města Ostravy má svého vlastního exekutora, protože je ale těchto dlužníků hodně, jednáme v tuto chvíli se soudním exekutorem,“ řekla tisková mluvčí ostravského magistrátu Andrea Vojkovská. Dlužník vedle původního dluhu bude muset zaplatit také náklady na exekuci, stanovené na minimální částku 6 500 korun. Podle slov soudní exekutorky Pavly Fučíkové tedy zaplatí dlužník „v konečném výsledku 7 800 korun českých na nákladech exekuce, a to minimálně, plus dluh, který měl zaplatit věřiteli.“

Magistrát nemá povinnost oznamovat občanům, zda nějakou částku dluží. Svůj případný dluh by si tedy měli hlídat sami. Jeden ze zastupitelů Oldřich Jakubek (KSČM) ale soudí, že k neuhrazení poplatku nemusí dojít úmyslně. „Když se podíváte dneska do schránek občanům, je tam celá řada propagačních materiálů a snadno se může stát, že mezi tím vyhodí i složenku. A pak už může čekat jenom na exekutora,“ namítá Jakubek.

Reportáž Lenky Novákové a Lucie Křížkové (zdroj: ČT24)

Magistrát vyzval občany prostřednictvím médií, aby si sami uhrazení poplatku ověřili. „A v případě, že tak učiní v nejbližších dnech, k nim určitě domů žádný exekutor nepřijde,“ dodává Vojkovská. Magistrát přistoupí k vymáhání dluhů exekutorskou cestou už letos. Zároveň nemá informace o tom, že by k podobnému kroku chtěla přistoupit i jiná města v kraji.