Informační panel řekne Libereckým, kdy přijede tramvaj

Liberec – Liberecký dopravní podnik zkouší nový informační systém. Cestující se ze světelné tabule přímo na zastávce dozvědí, za jak dlouho přijede jejich tramvaj nebo autobus. Ukazuje hned jedenáct nejbližších spojů. Zařízení za sto tisíc korun dopravce zkušebně dosadil na zastávku Nádraží, kudy jezdí městské autobusy i tramvaje.

Nové panely podobné těm, které už fungují například v Olomouci nebo Praze – ale jsou nezřídka kritizovány –, mají podle libereckého dopravního podniku usnadnit život cestujícím. Díky sledování vozidel a odhadu času do jejich příjezdu na vybranou zastávku budou mít jasno, zda například stihnou ještě zajít do trafiky nebo do pekařství. „Získají informaci o číslu linky, cílové zastávce a za kolik minut konkrétní spoj přijede,“ popsal dopravní ředitel Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce (DPMLJ) Luboš Wejnar.

Informace o příjezdech spojů jsou přesné, podle situace se mohou lišit od tištěného jízdního řádu. „Informace se posílá do on-line panelu, kde to přepočítá případné zpoždění nebo aktuální polohu,“ vysvětlil provozně-technický ředitel DPMLJ Ludvík Lavička. Na obrazovku lze také doplnit nejrůznější upozornění nebo informace o výlukách. Přístrojová skříň za 100 tisíc korun by měla odolat vandalům. Navíc ji sledují bezpečnostní kamery.

Dopravní podnik zařízení zkouší, testovací provoz v zastávce Nádraží potrvá několik měsíců. V příštím roce společnost plánuje vybavit displeji některé další velké zastávky. „Dopravní podnik má vytipováno deset uzlových bodů, kde by chtěl do budoucna tyto panely umístit,“ přiblížil Luboš Wejnar.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)