Tanvaldsko láká cyklisty novými horskými cestami

Tanvald – Mikroregion Tanvaldsko v Jizerských horách láká cykloturisty. Vznikla důležitá magistrála pro cyklisty, která spojuje Tanvald a Desnou, postupně se mikroregionu daří rozšiřovat také kvalitní zázemí nejen pro lidi na kolech, ale i pro pěší turisty. K dispozici teď mají šestnáct dřevěných odpočívadel.

Mezi Tanvaldem a Desnou už cyklisté nemusejí po vytížené silnici. Na opačném břehu říčky Černá Desná vyrostla nová cyklostezka. „Je to velice důležitý kilometr z hlediska bezpečnosti cyklistů,“ poznamenala náměstkyně libereckého hejtmana Lidie Vajnerová.

Ještě před svým oficiálním otevřením už cyklostezka čelila nájezdu vandalů. Vytrhali odvodňovací žlaby. Teď už je vše zpátky na svém místě. Lavičky a další vybavení v okolí cyklostezky ale chrání před zloději řetěz. „Rozhodli jsme se vybavení pojistit,“ komentoval výsledek práce vandalů předseda Mikroregionu Tanvaldsko Petr Polák.

Součástí projektu je i vybudování šestnácti odpočinkových míst. Například nad Albrechticemi nabízí posezení i jedinečný výhled na Tanvaldský Špičák. „Na Tanvaldsku tato odpočinková místa chyběla,“ upozornil Petr Polák.

Jizerské hory patří mezi nejvyhledávanější cíle cyklistů z celého Česka. „Přijeli jsme sem vyloženě kvůli kolům. Tyto cyklostezky jsou vyhlášené,“ uvedl návštěvník z Kolína.

Návštěvníci si ovšem na Tanvaldsku občas zoufají. Především poukazují na nekvalitní značení cyklostezek a nedostatek map u cest. Liberecký kraj slibuje, že ke stížnostem přihlédne a zlepší nejen značení. Rovněž plánuje vybudovat přes Jizerské hory tzv. Novou hřebenovku, která nabídne lepší zázemí nejen pro cyklisty, ale také pro pěší resp. běžkaře.

Další rozvoj však nezávisí pouze na kraji, ale také na Bruselu. Stavba tanvaldsko-desenské cyklostezky a šestnácti odpočívadel stala 6 milionu korun, z evropských fondů šlo 90 procent peněz.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)