Na motocyklu napříč světem i dějinami

České Budějovice – Pro sběratele motocyklů a jejich jedinečného řidiče Petra Hošťálka nejsou plané řeči, ale činy. Dal dohromady jedinečnou kolekci historických strojů a vyvezl je na dálkové trasy, které jsou mezi motocyklisty takřka legendární. Projel tak trasu prvního dálkového automobilového závodu Peking–Paříž, s válečným motocyklem se vydal na cestu Alpami, plánuje cestu do Thajska. Ve chvílích, kdy pobývá doma v Českých Budějovicích, s přáteli renovuje další motorky včetně docela unikátních.

Cesta z Pekingu do Paříže za 90 dní

„Nechci platit za celoživotního mluvku, který všem svým kamarádům a známým vykládá, že jednou pojede závod Peking–Paříž, tak jsem si říkal – musím!“ popisuje Petr Hošťálek počátek své cesty po trase závodu, na který se vydali průkopníci automobilismu v roce 1903. Na retromotocyklu Kawasaki W650 jel ve totožných etapách jako závodníci před sto lety, celou trasu tak zvládl během tří měsíců. „Za tu dobu jsem ujel 30 tisíc kilometrů,“ přibližuje Petr Hošťálek šest let po své proslulé cestě.

Není to ale jediná jeho cesta – naopak. S historickým válečným motocyklem BMW určeným pro tři zdravotníky se chystá do Alp. Na podzim vyrazí na motorce do Thajska, příští rok pojede z Paříže do Vídně.

Petr Hoštálek se také pravidelně vydává na spanilé jízdy po kraji. Nedávno testoval dvourychlostní motocykl NSU z roku 1923. Řídit ho dnes dokáže nejspíš jenom majitel. „Přidáte o jeden nebo dva zoubky předstih a můžete pákou z nulové polohy začít pomalu řadit jedničku,“ popisuje Petr Hošťálek složitý rozjezd NSU.

Reportáž Aleše Hazuky (zdroj: ČT24)

Budějovický muzejník

V Českých Budějovicích lze shlédnout celou sbírku Petra Hošťálka. Otevřel muzeum v Malé solnici v centru města, shlédnout lze až 160 strojů. Je mezi nimi například revoluční závodní motocykl Hurikán vyrobený v roce 1949 v Českých Budějovicích. „Má jako první motorka v Československu vzduchové zadní teleskopy, ty se dají přifouknout,“ popisuje jeho majitel.

Jihočeské motocyklové muzeum patří mezi oblíbené atrakce krajského města. „Jeho aktivity jsou velmi žádané, myslím, že sbírka je mimořádná,“ upozorňuje také krajský radní František Štangl.

Manažer filmových hvězd

Ačkoli patří Petr Hošťálek mezi známé cestovatele a ctihodné motoristy, na některé ze svých „svěřenců“ může jenom žárlit. Motorky z budějovické sbírky si rádi půjčují filmaři, lidé tak stroje znají z kina nebo televize. Petr Hošťálek poukazuje například na „legendární Bajzův harley“.