Skládka v Libčevsi má do půlky srpna zmizet

Libčeves – Nechvalně proslulá skládka v Libčevsi na Lounsku by mohla do konce srpna zmizet. Ministerstvo životního prostředí se totiž konečně dohodlo s německou stranou na jejím odvozu. Vše může ještě zkomplikovat správní žaloba, kterou se chystá podat současný majitel skládky. Tvrdí, že na místě skladuje palivo, a odvážet nic nechce. Na osmisettunové skládce přitom od března trápí obyvatele obce nadrcené plasty, dřevo, dráty, molitan i koberce.

„Pokud to všechno dobře dopadne a ten odpad z areálu zmizí, tak si všichni oddechneme,“ věří ve vyřešení situace starosta obce Libčeves Tomáš Ekrt (ČSSD). Mluvčí ministerstva Michaela Jendeková pro ČT potvrdila, že příslušný úřad v Německu rozhodl o odstranění odpadu do 12. srpna.

Odvoz se ale podle všeho zřejmě ještě protáhne. „Česká firma, která tam má odpad uložen, zatím nespolupracuje s našimi úřady, odmítá odpad vydat,“ říká Jiří Turek z České inspekce životního prostředí v Ústí nad Labem. Přestože ministerstvo, inspekce životního prostřední i kraj řekly, že se jedná o odpad, majitel stále tvrdí, že jde o palivo. Firma chtěla nadrcenou směs prodat do teplárny, nyní se chce obrátit na právníky.

Reportáž Davida Blažka a Barbory Straňákové (zdroj: ČT24)

„Je to v rozporu se zákonem, podáme na ně správní žalobu,“ protestuje proti rozhodnutí úřadů dovozce plastů z firmy Alfa Green Power Petr Ďurica. Ministerstvo ale stojí za svým. „Pokud bude majitel odvozu bránit, dojde k narušení veřejného pořádku a my bychom se museli obrátit na Policii ČR,“ ohlásila mluvčí Jendeková. Česká inspekce životního prostředí zahájila s firmou v polovině července správní řízení a za nedovolené nakládání s odpady jí uloží pokutu ve výši až 50 milionů korun.