Na západě Čech chtějí srovnat poměr ruštiny s češtinou

Karlovy Vary – Některá města v příhraničí volají po zákoně, který by zabránil diskriminaci českého jazyka na reklamních nápisech. Třeba Karlovy Vary, kde vládne ruská azbuka, už znění takové normy ve spolupráci s poslanci a právníky chystají. Místní politici se pokoušejí zbavit největší české lázeňské město ruské nálepky už přibližně 10 let.

„(Občané) si stěžují na to, že v lázeňském území není vidět čeština, že už v něm nerozumí nápisům ani tomu, co znamenají,“ říká mluvčí magistrátu Jan Kopál. Účelem připravovaného zákona není podle vyjádření karlovarského primátora Petra Kulhánka (KOA) „diskriminace cizích jazyků, ale potřeba dostat češtinu na stejnou úroveň, jako jsou cizí jazyky“.

Jeden z nejznámějších ruských podnikatelů v Karlových Varech Alexander Rebjonok říká, že cizinci lázně živí. Musí proto dostat jasné informace v rodném jazyce. Snahy magistrátu ale chápe. „Čeština je státní řeč, řeč země, ve které žijeme. Má svoje místo na začátku. To znamená, je to prim,“ říká podnikatel.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

Nařídit obchodníkům, aby vedle cizojazyčných nápisů používali také češtinu, ale nemůže lokální vyhláška. Proto chtějí karlovarští politici, aby problém řešil zákon. S jeho zněním už seznámili kraje i obecní sdružení. „Příhraniční obce i města mají obdobné problémy, jako jsou v Karlových Varech. Takže jsme to pojali celorepublikově a vypadá to, že by to mohlo být průchozí,“ předeslal poslanec Rudolf Chlad (TOP09). Podle jeho předpokladu by mohla sněmovna návrh zákona o cizojazyčných nápisech projednávat v průběhu příštího roku.