Hrad Košumberk potřebuje opravit

Chrudimsko – Nejstarší části zříceniny hradu Košumberk na Chrudimsku se začínají bortit. Statika některých zdí a taky bývalé věže je narušená. Na nejnutnější zabezpečovací práce potřebuje město Luže, nad kterým Košumberk stojí, dva miliony korun. To je zatím problém. Návštěvníci ale ohroženi nejsou a hrad se zavírat nebude.

Zřícenina hradu ze 14. století by mohla být během několika příštích let pro návštěvníky nebezpečná, pokud co nejrychleji nezačnou stavební práce na statickém zabezpečení historické památky. Ředitel Památkového ústavu Pardubice Ladislav Kryl říká, že jde o nejvýznamnější památku na Chrudimsku.

Problémy jsou hlavně se starou hradní věží. Podle průzkumu se zřejmě odtrhla od skalního masivu. Mohlo by také hrozit zřícení některých obvodových zdí. Starosta Luže Radek Zeman potvrdil, že jedna z nich se již začala odchylovat. První práce na záchraně hradu začnou během příštích týdnů. Nyní probíhá archeologický průzkum.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)

Na hradě se konají téměř každý víkend kulturní akce, návštěvníkům ale nyní podle starosty Luže žádné nebezpečí nehrozí. Zabezpečení zříceniny bude stát podle odhadů dva miliony korun. Radek Zeman informoval, že město bude žádat o dotaci u ministerstva kultury. Práce na Košumberku budou trvat do roku 2012, po celou dobu zůstane hrad návštěvníkům otevřený.