Stovky lidí mohou kvůli úplatným komisařům přijít o řidičák

Praha - Ministerští inspektoří prověří stovky řidičů, kteří v poslední době získali průkaz od pražského magistrátu. Důvodem je obvinění 17 komisařů, kteří za úplatky zařizovali žákům autoškol bezproblémové získání průkazů. Podle odborníků lze řidičský průkaz zpětně odebrat. Informaci přinesly dnešní Lidové noviny. Kriminalisté již stíhají 17 komisařů z původních 19, kteří na odboru dopravně správních agend v době začátku vyšetřování pracovali. Za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby jim hrozí až osmileté tresty vězení.

Ministerstvo dopravy chce nyní najít řidiče, kteří si takovým způsobem řidičské průkazy zařídili. „Je třeba neponechat bez trestu ty, kteří úplatek nabízeli, a získali tak průkaz neoprávněně,“ řekl deníku ministr Pavel Dobeš (VV).

Řidičský průkaz je možné zpětně odebrat, tvrdí odborníci. Nebude to ale jednoduché. „Ve lhůtě do jednoho roku to lze. Pokud se prokáže, že někdo přišel k řidičáku neprávem, může o něj zpětně přijít. Problém bude to dokázat,“ uvedl expert na dopravní právo Tomáš Beran.

Prvních 14 komisařů začali policisté stíhat již v polovině května. Kvůli kauze podal vzápětí rezignaci vedoucí oddělení. Další tři obvinění přibyla v tomto týdnu. Protikorupční policie již také obvinila celkem sedm provozovatelů a učitelů autoškol z podplácení. Podle dřívějšího vyjádření mluvčího útvaru Romana Skřepka dávali úředníkům úplatky v hodnotě od 2000 do 15 000 korun.

Vydáno pod