V Litovli dumají, co s kontaminovanou vodou

Litovel - Pod částí Litovle na Olomoucku proudí kontaminovaná voda. Politici proto rychle shánějí téměř půl miliardy korun k sanaci ložiska, které kontaminuje spodní vodu těkavými látkami. Ty se podobají rozpouštědlům ve strojírenských provozech. Zdroj karcinogenů se nachází pod bývalou skládkou mezi částí Litovle - Nasobůrkami - a obcí Haňovice. Kdo je za znečištění zodpovědný, už se asi nezjistí. Radnice přesto podala trestní oznámení na neznámého pachatele.

„Zjištěné znečištění lze charakterizovat jako masivní, až zhruba šestinásobně překračující dané limity, jejichž překročení může znamenat výrazné riziko ohrožení zdraví člověka či životního prostředí,“ popsala pro ČT situaci mluvčí České inspekce životního prostředí Ivana Awwadová.

Podle litovelského místostarosty Petra Šrůtka (ČSSD) peníze na likvidaci škod chybí. „Podle rozpočtu na tuto akci to dělá 440 milionů korun, byla vypsána dotace ministerstvem životního prostředí (MŽP), kde je povinnost spoluúčasti deset procent, což znamená pro město 50 milionů korun,“ vysvětlil.

Některé studny se v litovelské části Nasobůrky od loňska nepoužívají. Jejich zamoření zatím velký problém nepředstavuje, lidé totiž berou pitnou vodu z obecního vodovodu, který je v pořádku. V ohrožení ale může být za pár let další důležitý vodní zdroj, který zásobuje také Olomouc. „Mrak toho znečištění se pohybuje směrem k Litovli a vlastně jsme 2 kilometry od druhého ochranného pásma vodního zdroje Červinka, kde je jedna z nejkvalitnějších vod v ČR,“ říká místostarosta Šrůtka.

Zda město s žádostí uspělo, bude jasné na podzim. Pokud ne, jsou Litovelští připraveni žádat o pomoc Olomoucký kraj. Náměstek hejtmana Pavel Horák (KDU-ČSL) předeslal, že v případě nedostatku finančních prostředků v Litovli bude Olomoucký kraj „velmi vážně zvažovat pomoc“.

Reportáž Martiny Vysloužilové (zdroj: ČT24)